Nagyvilág europoli

Hónapok helyett akár hetek alatt uniós tagjelölti státuszt kaphat Ukrajna

Michael Fischer/picture alliance via Getty Images
Michael Fischer/picture alliance via Getty Images

Pénteken az ukrán fővárosba látogatott Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki többek között elment a főváros közelében található Bucsába, hogy megtekintse az oroszok által meggyilkolt civil áldozatok tömegsírjait.

Ezt követően közös sajtótájékoztató tartott Volodimir Zelenszkijjel, és átadott az ukrán elnöknek egy kérdőívet, amely elősegítheti, hogy Ukrajna európai uniós tagjelölti státuszt kapjon. Von der Leyen elmondta, támogatják azt, hogy az alapesetben hónapokig tartó folyamat, vagyis az, amíg valaki eléri a tagjelöltséget, most akár hetek alatt végbe menjen. Zelenszkij kijelentette, hogy egy hét alatt ki fogják tölteni a kérdőívet.

Josep Borrell, az EU külügyi főtárgyalója a sajtótájékoztatón hozzátette, hogy több mint 7 millió eurót különítettek el Ukrajna támogatására a háborús bűnök bizonyítékainak összegyűjtésében és a Nemzetközi Büntetőbíróságnak történő bemutatásában – írja a BBC. Borrell azt is megemlítette, hogy az EU-küldöttek hamarosan visszatérnek a fővárosba, és feltételezése szerint a nagykövetségek is követni fogják a példát.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik