Nagyvilág europoli

Figyelmeztették Orbánt: ha rubellel fizet az orosz gázért, megsérti az uniós szankciókat

Ha Magyarország beváltja azt az ígéretét, hogy rubelben fizet az orosz energiáért, meg fogja szegni az uniós szankciókat – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken a CNN-nek adott interjújában.

Von der Leyen kijelentette: elemezték a Vlagyimir Putyin által korábban aláírt rendeletet, amelyben azt javasolta, hogy az európai országok váltsák át az eurót rubellé és fizessenek azzal a gázért, és megállapították, hogy ez az Oroszországgal szemben hozott uniós szankciók megsértése lenne.

A CNN megjegyzi, hogy Orbán Viktor korábban jelezte, Magyarország hajlandó lenne rubelben fizetni a gázért, és Szijjártó Péter külügyminiszter egyik nyilatkozatában is erre utalt.

Az Európai Bizottság elnöke most arról számolt be, hogy az EU tárgyalásokat folytatott Budapesttel és kijelentette:

Eddig Magyarország ragaszkodott a szankciókhoz, így amíg nem látjuk ennek az ellenkezőjét, addig rendben van. Soha még nem láttuk az Európai Uniót ennyire egységesnek, ilyen elszántnak, ilyen gyorsnak. És azt gondolom, hogy minden tagállamunk számára szintén kérdés, hogy »én akarok-e az első, aki megtöri ezt az egységet?« Szerintem nem.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik