Élő Nagyvilág

Oroszország mostantól a Donbaszra fog koncentrálni, ezer fölött a civil áldozatok száma a háborúban

Efrem Lukackij / MTI / AP
Efrem Lukackij / MTI / AP
  • Az ENSZ megerősítette, hogy műholdfelvételek alapján megállapítható, hogy tömegsírok vannak Mariupolban, köztük egy olyan is, amelyben a jelek szerint 200 holttest van.
  • Szintén az ENSZ számolt be róla, hogy a civil áldozatok száma elérte az 1035 főt.
  • Az EU vezetőknek intézett beszédet Zelenszkij, melyben kritikát fogalmazott meg Orbán Viktorral szemben. A magyar kormányfő, illetve a magyar külügyminiszter is reagált a kritikára.
  • Boris Johnson szerint ugyanaz történik a szétbombázott ukrán városokban, mint Groznijban, melyet a csecsen háború idején megsemmisítettek az oroszok. Ugyanakkor a brit kormányfő szerint az ukránok megnyerhetik a háborút.
  • Idáig félmillió menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra – közölte a miniszterelnöki sajtó iroda.
  • Az ukránok sikerrel verték vissza az oroszokat Kijev környékén, és elpusztítottak egy hadihajót az elfoglalt Berdjanszk kikötőjében
  • Az Egyesült Államokból növeli a cseppfolyósított földgázszállítmányokat az EU-ba, ami része annak a hosszú távú kezdeményezésnek, hogy az EU csökkentse a kitettségét az orosz gáznak.
  • Biden egy lengyel városba is ellátogatott, mindössze 80 kilométerre az ukrán határtól, ahol menekültekkel is találkozott. A dél-lengyelországi Rzeszówban azt mondta: ez a világ már sosem lesz olyan, mint korábban volt.
  • NATO-s becslések szerint Oroszország eddig akár 40 ezer katonát is veszíthetett. A NATO megszavazta: Magyarországra is katonákat küldenek.
  • Erdogan kivonulásra szólította fel Putyint Ukrajnából.
  • Putyin kiállt JK Rowling mellett, az írónő azonban nem áll ki az orosz elnök mellett.

Az EU gázmegállapodást írt alá az Egyesült Államokkal, jelentősen csökken az orosz függés

Az Egyesült Államok és az EU bejelentette, hogy fontos megállapodást kötött a cseppfolyósított földgázról, amivel Európa orosz energiától való függőségét igyekeznek csökkenteni.

A megállapodás értelmében az Egyesült Államok az év végéig legalább 15 milliárd köbméternyi további LNG-nek nevezett üzemanyagot szállít az EU-ba.

Ez EU korábban közölte, hogy az ukrajnai orosz invázióra válaszul csökkenteni fogja az orosz gázfelhasználást, ami az import növelését és több megújuló energia előállítását jelenti.

A megállapodást pénteken jelentették be Joe Biden amerikai elnök háromnapos brüsszeli látogatása során.

(BBC)

Karácsony Gergely: Orbáné a szégyen, nem az országé

A főpolgármester is reagált arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök színvallásra szólította fel Orbán Viktort, aki ezt követelésként értelmezte és elutasította.

A szégyen, ami Európa színe előtt a magyar miniszterelnököt érte tegnap este csakis Orbáné, nem Magyarországé

– írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely. Szerinte úgy van, ahogy az ukrán államfő mondta:

el kell dönteni, kivel vagyunk. Oldalt kell választani. A történelem sötét oldala, vagy a jó oldala? Putyin vagy Európa? Kelet vagy Nyugat?

Úgy vélte, erről már nem a „megsemmisült Orbánnak kell döntenie. Hanem nekünk április 3-án”, utalt a választás tétjére a Párbeszéd társelnöke.

Dnyiprót bombázták az oroszok

A mentők túlélők után kutatnak a romok között, miután két rakéta csapódott be egy ukrán katonai létesítménybe Dnyipro város határában, „súlyos pusztítást” okozva – írta a közösségi médiában Valentyin Reznyicsenko regionális kormányzó.

Dnyipro az ország negyedik legnagyobb városa, amely az oroszok által támogatott szakadár régióktól nyugatra fekszik.

(Al Jazeera)

Érdekes adat: nem onnan jön a legtöbb menekült tegnap, ahonnan gondolnánk

Az ORFK kiadott egy adatsor a tegnapi menekültszámról, ami egy érdekes momentumot is tartalmaz. Az MTI-ben leadott közlemény szerint Magyarországra csütörtökön az ukrán-magyar határszakaszon 5824 ember lépett be, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6411 nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. Azaz Románia felől többen érkeztek a háború elől menekülők, mint Ukrajnából.

A beléptetettek közül a rendőrség 1848 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

(MTI)

135 gyermeket öltek meg az invázió kezdete óta

Az orosz támadások következtében 135 gyermek vesztette életét és 184-en sebesültek meg – közölte az ukrán főügyészség.

A legtöbb haláleset a kijevi régióban (64), a keleti Harkivi területen (44) és a délkeleti Donyecki területen (46) történt, amelyet részben oroszbarát szakadárok ellenőriznek – közölte a hivatal.

Ukrán tisztviselők és a támadások túlélői azzal vádolják Oroszországot, hogy büntetőakciókat hajt végre a civil lakosság ellen, és szándékosan lakóházakat, iskolákat és kórházakat vesz célba.

(Guardian)

A britek szerint az ukránok sikerrel verték vissza az orosz erőket Kijevnél

A brit védelmi minisztérium közzétette a háborúról szóló legfrissebb hírszerzési jelentését, amely szerint Ukrajnának sikerült visszafoglalnia a fővárostól, Kijevtől keletre és északnyugatra fekvő városokat és védelmi állásokat.

A minisztérium értékelésében azt is megemlíti, hogy Oroszország utánpótlási vonalai túlterheltek.

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1507248134879121408?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1507248134879121408%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bbc.co.uk%2Fnews%2Flive%2Fworld-europe-60856533

(BBC)

Orosz hadihajóra mértek csapást az ukránok a megszállt Berdjanszk kikötőjében

Egy orosz partraszálló hajó megsemmisült, két másik pedig megrongálódott a megszállt ukrán kikötővárosban, Berdjanszkban –  közölték az ukrán illetékesek.

Az ukrán hadsereg csütörtökön kora reggel felvételeket tett közzé, és közölte, hogy az Orszk nevű hajót találat érte.

Arról, hogy mi okozta a robbanást és a tüzet a hajó fedélzetén nem közöltek részleteket az ukránok.

Berdjanszk az ostromlott Mariupol kikötővárostól nyugatra fekszik. A várost négy nappal azután foglalták el, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát. Oroszország a kikötőt bázisként használta, ahonnan felszerelést szállított csapatai számára.

Az Orszk volt első hajó, amely megérkezett a városba. Az orosz hadsereg televíziója nagyszabású eseményként mutatta be a hajó érkezését.

(BBC)

Nagy arányban hibásodnak meg az orosz rakéták

Az orosz rakéták meghibásodási aránya eléri a 60 százalékot

– írja több meg nem nevezett amerikai tisztviselőre hivatkozva a Reuters.

A hibákat bármi okozhatja: a kilövés képtelenségtől kezdve a becsapódás utáni robbanás elmaradásáig.

A meghibásodási arány – melyet a Reutersen kívül más szervezet nem ellenőrzött – magyarázatot adhat arra, hogy Oroszország miért képtelen egyről a kettőre jutni az egy hónapja tartó invázióban.

Az Egyesült Államok szerint Oroszország legalább 1100 rakétát indított a háború kezdete óta. Azt nem közölték, hogy hány találta el célpontját, és hogy sikeresen felrobbantak-e.

Oroszország nem válaszolt a Reuters megkeresésére.

Itt a megfejtés a Külügyminisztériumtól Zelenszkij beszédére!

A Kossuth Rádióban Menczer Tamás, külügyi államtitkár a Kossuth Rádióban értelmezte a tegnapi Zelenszkij-beszédet.

Kapcsolódó
Zelenszkij Orbánnak: Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, hogy kivel vagytok
Zelenszkij az Európai Tanácsban élesen kritizálta a neutrális magyar álláspontot.

Szerinte az a kulcs, hogy Zelenszkij “az eseményeket ukrán szemüvegen át nézi. Orbán Viktor azonban magyar szemüvegen keresztül nézi” a háborút.

Az államtitkár leszögezte: Magyarországnak a háborúból ki kell maradnia.

Biden találkozik von der Leyennel, várhatóan bejelentik a gázmegállapodást

Joe Biden amerikai elnök Brüsszelben találkozik Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, ahol várhatóan bejelentik az Egyesül Államokból Európába irányuló cseppfolyósított földgázszállítások növelésére irányuló terveket.

Biden és von der Leyen korábban nyilatkozatot adott ki, amelyben ígéretet tettek az Oroszország elleni szankciók szigorítására és az Ukrajnának nyújtott humanitárius segélyek fokozására.

A nyilatkozat szerint a két fél fokozni fogja az energetikai együttműködést, hogy csökkentsék az EU függőségét az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól, és ígéretet tettek arra is, hogy támogatják a háborús bűnöket dokumentáló szakértők munkáját Ukrajnában.

(Al Jazeera)

Szijjártó Péter is reagált Zelenszkij beszédére

Orbán Viktor hivatala után a külügyminiszter is reagált Volodimir Zelenszkij tegnapi beszédére, amelyben éles kritikával illette Orbán Viktort. Ha esetleg lemaradt volna erről, ajánljuk ezt a cikket:

Kapcsolódó
Zelenszkij Orbánnak: Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, hogy kivel vagytok
Zelenszkij az Európai Tanácsban élesen kritizálta a neutrális magyar álláspontot.

Szijjártó Péter úgy reagált: “Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, ezért ezután sem engedjük át a fegyverszállítmányokat hazánk területén és azt is meg fogjuk akadályozni, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát”.

A külgazdasági és külügyminiszter azt írta: az Európai Unió miniszterelnökeinek csúcstalálkozóján Volodimir Zelenszkij megismételte az ukránok két, már jól ismert követelését: Magyarország engedje át területén a fegyverszállítmányokat, egyúttal szüntesse meg a földgáz és kőolaj vásárlását Oroszországból.

Megértjük, hogy Ukrajna elnökének Ukrajna és az ukrán emberek a legfontosabbak. Nekünk viszont Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, ezért ezután sem engedjük át a fegyverszállítmányokat hazánk területén” – hangsúlyozta a tárcavezető, rámutatva: ezek a szállítmányok ugyanis megsemmisítendő katonai célpontot jelentenének, “és mi nem vagyunk hajlandók kockára tenni a magyar emberek életét, biztonságát.

“Ugyanakkor azt is meg fogjuk akadályozni, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát” – folytatta bejegyzését Szijjártó Péter, hangsúlyozva: az Oroszországból származó földgáz- és kőolajszállítás leállítása hazánk energiaellátását lehetetlenítené el, egyúttal a rezsiköltségek drasztikus emelkedésével járna. Ezért a magyar kormány továbbra sem támogatja a szankciók kiterjesztését az energiaszállításokra. “Nekünk ebből a háborúból ki kell maradnunk!” – szögezte le a miniszter.

Johnson: Ukrajna megnyerheti a háborút

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint Ukrajna megnyerheti az Oroszországgal vívott háborút, legalábbis abban az értelemben, hogy Oroszország nem lesz képes Ukrajna teljes elfoglalására.

Johnson, aki csütörtökön részt vett a NATO Brüsszelben tartott rendkívüli csúcstalálkozóján, a tárgyalások után a BBC brit közszolgálati televízió Newsnight című esti hírmagazinjának nyilatkozva kijelentette: Ukrajna jelenleg “komor, nyomorúságos helyzetben van”, de Vlagyimir Putyin orosz elnöknek “szó szerint fogalma sem volt arról”, hogy az ukránok ilyen mértékű ellenállást tanúsítanak az orosz invázióval szemben.

A brit kormányfő szerint Putyinnak messze nem sikerült felszámolnia Ukrajnát mint nemzetet, sőt éppen ő az, aki a háborúval megszilárdítja Ukrajna nemzeti mivoltát.

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna megnyerheti-e ezt a háborút, Boris Johnson úgy fogalmazott: Ukrajna egyértelműen győzhet, bár ez nem lesz könnyű. Hozzátette: az ukrán győzelem lehetősége nem elsősorban úgy értendő, hogy Ukrajna a csatatereken felmorzsolja az orosz hadsereget, hanem nagyobb valószínűséggel úgy, hogy Oroszország számára lehetetlennek bizonyul az ország elfoglalása.

Johnson szerint Putyin egyszerűen nem tudja leigázni Ukrajnát, ilyen értelemben nem tud győzelmet aratni.

A Downing Street a csütörtöki NATO-csúcs előtt bejelentette, hogy Nagy-Britannia további hatezer rakétát, köztük páncéltörőket szállít Ukrajnának, és 25 millió font (11,2 milliárd forint) pénzügyi segítséget is nyújt az ukrán fegyveres erőknek.

Az újabb rakétaszállítmánnyal tízezer fölé emelkedik az ukrán hadseregnek szállított brit rakétafegyverek száma. Nagy-Britannia ugyanis az orosz invázió kezdete óta már több mint négyezer páncéltörő fegyverrel látta el Ukrajnát, köztük Javelin típusú rakétákkal és úgynevezett új generációs könnyű páncéltörő fegyverrendszerekkel (Next-Generation Light Anti-Tank Weapons Systems, NLAWS).

(MTI)

Biden meglátogat egy lengyel várost, amely kevesebb mint 80 kilométerre van az ukrán határtól

Az AFP szerint Biden pénteken a lengyel-ukrán határhoz közeli városba utazik, hogy kifejezze a nyugati államok szolidaritását az ukránok felé.

Az Air Force One a kelet-lengyelországi Rzeszow városába repül, így az amerikai elnök kevesebb mint 80 kilométerre lesz az ukrán földtől.

Este Biden Varsóba utazik, ahol tájékoztatást kap a ukrajnai humanitárius válságról is, amely miatt több mint 3 és fél millió ember kényszerült elhagyni a hazáját.

Az amerikai elnök ma várhatóan bejelenti a cseppfolyósított földgázszállítmányok növelését az EU-ba, amely része annak a hosszú távú kezdeményezésnek, amelynek célja, hogy csökkentse a kontinens kitettségét az orosz gáznak.

Az EU-s vezetők szerint el kell ítélni a háborús bűnök elkövetőit

A Brüsszelben ülésező uniós vezetők nyilatkozatot adtak ki, amelyben követelik Oroszország Ukrajnával szembeni „agresszív háborújának” befejezését, és elítélik az ország polgári lakossága és infrastruktúrája elleni támadásait.

Azonnal véget kell vetni a háborús bűncselekményeknek. A felelősöket és bűntársaikat a nemzetközi jog értelmében felelősségre kell vonni

–  jelentették ki az Európai Tanács tagjai.

Hozzátették, hogy az EU kiáll Ukrajna mellett, és továbbra is összehangolt politikai, pénzügyi, anyagi és humanitárius támogatást nyújt az háború sújtotta országnak.

(Al Jazeera)

Olvasói sztorik