Belföld

Államfővé választása utáni első interjújában a megdöbbentő orosz agresszióról beszélt Novák Katalin

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Március 10-ei államfővé választása után először adott interjút Novák Katalin.

A politikus a Kossuth Rádióban a háború szörnyűségeiről beszélt az interjú első részében, és személyes benyomásait is elmondta, miután „határszemlét” tartott az ukrán-magyar határon.

Novák azt hangsúlyozta, hogy a határ menti embereket megdöbbentette

Oroszország agresszív fellépése.

Azt is mondta Novák Katalin, hogy fáradtnak látja a helyi civileket, de szerinte mostanra kialakult egy olyan gyakorlat, amely révén gördülékenyen megy a menekültek ellátása. Ebben a folyamatban a polgármestereket, segélyszervezeteket, az egyházi vezetőket és a civil segítőket nevezte meghatározónak Novák Katalin.

Kárpátalján sose volt könnyű magyarnak lenni, mondta Novák Katalin, szerinte most az került veszélybe, hogy 100 év múlva is legyen magyar szó itt.

Nagy Katalin riporter ezek után arról beszélt, hogy a háborúban – bár szörnyű dolog – mégis megmutatkozik az élet rendje, a férfiak férfiként, a nők nőként tudna viselkedni. Innen pedig már egyenes út vezetett a nemváltó műtétekről szóló kérdésekig, és a választással egy időben tartott népszavazásig.

Novák válaszaiban tartózkodott a „nemváltó műtétek” kifejezés kiejtésétől, ezt a riporter azonban megtette helyette. Novák szerint a gyermekvédelminek nevezett népszavazás a gyermekek biztonságáról szól majd, illetve arról, hogy a gyerekek a szexuális fejlődéséről való döntés szülői hatáskör.

A gyerekeknek meg kell adni a lehetőséget, hogy kislányként és kisfiúként nőjenek fel

– szögezte le Novák.

Arra a kérdésre, hogy mit jelent számára, hogy személyében először lesz női államfője Magyarországnak, Novák azt mondta, hogy főképp felelősséget. Azt a visszajelzést kapta ugyanis sok nőtől, hogy a nők számítanak rá, és emiatt is szeretné Novák: a magyar nők azt érezzek, az az ő sikerük is, hogy először lesz női köztársasági elnöke Magyarországnak.

Május 10-én kezdi meg munkáját Novák Katalin államfőként, aki szeretné, hogy legyen „saját arcéle” az ő ciklusának is, és nem érezte szükségét, hogy összehasonlítsák Áder Jánossal, akivel mostanában egyébként sokat beszélget és sok jó tanácsot kap tőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik