Belföld

Így reagált Orbán Zelenszkij kritikájára

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Csütörtök este az Európai Tanácsban szúrt oda Orbán Viktornak Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök.

Kapcsolódó
Zelenszkij Orbánnak: Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, hogy kivel vagytok
Zelenszkij az Európai Tanácsban élesen kritizálta a neutrális magyar álláspontot.

Zelenszkij az EU-s tagországokat sorolta: volt, akinek megköszönte a támogatást, másokat további kiállásra buzdított. „Magyarország… itt meg kell állnom, és őszintének kell lennem” –  mondta, miután Magyarországra került a sor.

„Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, hogy kivel vagytok” – jelentette ki Zelenszkij, majd arról beszélt, hogy imádja Budapestet, már számtalanszor járt ott, majd hozzátette, hogy a magyaroknak is szörnyű dolgokon kellett keresztülmenni a történelem során.

Láttam az emlékművet is. A cipőket a Duna-parton, ahol tömeggyilkosság történt. Ott voltam a családommal. Nézd, Viktor, tudod mi történik most Mariupolban? Kérlek, menj a vízpartra, nézd meg azokat a cipőket, és akkor rájössz, hogy ez a mai világban is megtörténhet. Oroszország pontosan ezt csinálja. Mariupolban ugyanilyen cipők vannak, ugyanilyen emberek. Szülők és gyerekek, nagyszülők. Sok ezren

– mondta Zelenszkij, majd kérdést intézett Orbánhoz, hogy mindezek után továbbra is hezitál-e szankciókat bevezetni, átengedni katonákat az ország területén, valamint, hogy továbbra is kereskedjen-e Oroszországgal.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője csütörtök éjjel közleményben reagált Zelenszkij szavaira. Eszerint Orbán elutasította Zelenszkij kérését, hogy szavazzák meg a szankciók kiterjesztését, illetőleg, hogy ne kereskedjenek tovább az oroszokkal, mert a magyar kormányfő szerint azok ellentétesek a haza érdekeivel.

Magyarország ki akar maradni ebből a háborúból, ezért nem enged át fegyverszállítmányokat, és nem küld fegyvereket Ukrajnába. Ugyanakkor minden eszközzel segíti a háború elől menekülőket, és humanitárius segítséget nyújt nekik

–  jelentette ki Havasi, majd elmondta, hogy tudomása szerint csütörtökig már félmillió ukrajnai menekült érkezett Magyarországra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik