Nagyvilág

Zelenszkij Orbánnak: Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, hogy kivel vagytok

Két napja az ukrán miniszterelnök-helyettes, Irina Verescsuk fogalmazott meg éles kritikát Magyarország kormányával szemben, amiért nem szállít fegyvereket az országába. Most az Európai Tanácshoz intézett beszédet videón Volodmir Zelenszkij elnök, akinek volt egy-két keresetlen szava Orbán Viktorhoz.

Az elnök az EU-s tagországokat sorolta: megköszönte a támogatást Lengyelországnak, Csehországnak, Észtországnak, és kiemelt néhány országot, Németországot, Portugáliát, Írországot, amelyek késlekedtek vagy vonakodtak az intézkedések meghozatalától.

Magyarország… itt meg kell állnom, és őszintének kell lennem.

–  mondta, miután Magyarországra került a sor.

Orbán Viktor az EU-ban egyedüliként képvisel kvázi neutrális álláspontot a háború kérdésében. A kormányfő állítása, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból, melynek az is része, hogy az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok sem haladhatnak át az országon. Orbán álláspontjával regionális szinten is egyedül maradt: V4-ek összes tagja, így a lengyelek, csehek és szlovákok is küldtek már szállítmányokat az ukránoknak, ráadásul a szlovák miniszterelnök kivételével (a szlovén kormányfővel Janez Jansával kiegészülve) valamennyien Kijevbe is elutaztak Zelenszkijhez.

Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, hogy kivel vagytok

– jelentette ki Zelenszkij, majd arról beszélt, hogy imádja Budapestet, már számtalanszor járt ott, majd hozzátette, hogy a magyaroknak is szörnyű dolgokon kellett keresztülmenni a történelem során.

Láttam az emlékművet is. A cipőket a Duna-parton, ahol tömeggyilkosság történt. Ott voltam a családommal. Nézd, Viktor, tudod mi történik most Mariupolban? Kérlek, menj a vízpartra, nézd meg azokat a cipőket, és akkor rájössz, hogy ez a mai világban is megtörténhet. Oroszország pontosan ezt csinálja. Mariupolban ugyanilyen cipők vannak, ugyanilyen emberek. Szülők és gyerekek, nagyszülők. Sok ezren.

– mondta Zelenszkij, majd kérdést intézett Orbánhoz, hogy mindezek után is hezitál-e szankciókat bevezetni, átengedni katonákat az ország területén, valamint, hogy továbbra is kereskedjen-e Oroszországgal.

Nincs idő tétovázni. Itt az ideje, hogy azonnal döntsetek.

– zárja gondolatait Zelenszkij.

(a Magyarországhoz intézett szöveg 10:07-kor kezdődik)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik