Nagyvilág

2017 óta a legsúlyosabb rakétakísérletét hajtotta végre Észak-Korea

Anthony WALLACE / AFP
Anthony WALLACE / AFP

Több mint négy év után először tesztelhetett interkontinentális ballisztikus rakétát Észak-Korea, éppen aznap, amikor a nyugati vezetők Brüsszelben ülnek össze a NATO-csúcson, írja a CNN.

A feltételezett rakéta 6000 kilométeres magasságot ért el és a japán védelmi minisztérium szerint 1100 kilométert tett meg a légtérben több mint egy óra alatt, mielőtt a tengerbe csapódott.

Makoto Oniki, Japán védelmi miniszter-helyettese szerint új típusú interkontinentális ballisztikus rakétára utal, hogy ilyen magasságig lőtték fel. Ennek a típusnak a legnagyobb a hatótávolsága a maga nemében, és lehetővé teszi, hogy Észak-Korea saját területéről célba vegye az Amerikai Egyesült Államokat is.

Észak-Koreának ez már a 11. rakétatesztje volt ebben az évben. Legutóbb március 16-án kísérleteztek, de akkor sikertelenül. Interkontinentális ballisztikus rakétát legutóbb 2017-ben lőttek fel.

Az időzítés sem lehet véletlen, ugyanis csütörtökön rendkívüli NATO-csúcsot tartanak a szövetség vezetői Brüsszelben. A téma elsősorban az orosz-ukrán konfliktus lesz, de Phenjan elemzők szerint így akarhatta jelezni, hogy továbbra is számolni kell velük.

Arról részletesebben az alábbi cikkben írtunk, hogy az észak-koreai diktátornak jelenleg egyetlen célja az, hogy atomhatalomként ismerjék el az országát, mert azt gondolja, azzal minden egyéb gazdasági problémája megoldódna.

Kapcsolódó
Észak-Korea az ukrajnai háború takarásában padlógázon pörgeti atomprogramját
Phenjan értelmezése szerint az orosz-ukrán háborúért az Egyesült Államok és más nyugati országok tehetők felelőssé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik