Élő Nagyvilág

Az oroszok négyszáz embert ejtettek túszul egy mariupoli kórházban, Joe Bident kitiltották Oroszországból

Vladimir Rodionov / Sputnik / Sputnik via AFP
Vladimir Rodionov / Sputnik / Sputnik via AFP
  • Újabb szankciókat fogadott el az Európai Unió Oroszország ellen.
  • Kijevbe utazik a szlovén, a lengyel és a cseh kormányfő.
  • Több nagy robbanásról is beszámoltak Kijevből, a fővároson kívül Odesszában, Umanban és Hmelnickij régióban is megszólaltak a légvédelmi szirénák.
  • Boris Johnson szerint fájdalmas lesz az orosz energiafüggés felszámolása, de meg kell tenni.
  • Ukrán elnöki tanácsadó: A háborúnak májusban véget kell érnie.
  • Helyreállt a külső áramellátás a csernobili atomerőműnél.
  • Ukrán tisztviselők szerint több mint kétezer civil halt meg Mariupolban.
  • Négyre nőtt a kijevi légicsapások áldozatainak száma.
  • Bíróság elé állították a háborúellenes plakátot felmutatót orosz tévést, saját állítása szerint 14 órán keresztül hallgatták ki
  • Meghalt a Fox News Ukrajnából tudósító operatőre és egy ukrán újságíró, miután támadás érte a stábot. A csatorna riportere elveszítette a lábának egy részét.
  • Zelenszkij elfogadhatja Putyin követeléseit Ukrajna NATO-csatlakozásáról. „A béketárgyalások elég jól állnak” – mondta az ukrán elnök.
  • Már több mint hárommillióan menekültek el Ukrajnából.
  • Az oroszok túszul ejtették a teljes személyzetet és a betegeket egy mariupoli kórházban.
  • Kitiltották Oroszországból Joe Bident és más amerikai tisztviselőket.
  • Kedden 29 ezer ember sikerült evakuálni Ukrajna-szerte, 20 ezren hagyták el Mariupolt
  • Mateusz Morawiecki lengyel-, Petr Fiala cseh- és Janez Jansa szlovén miniszterelnök megérkezett Kijevbe

Meghalt a Fox News Ukrajnából tudósító operatőre

Néhány nappal azután, hogy Brent Renaud amerikai újságírót lelőtték Ukrajnában, újabb amerikai sajtómunkás vesztette életét a háborús események forgatagában.

A Fox News tévécsatorna megerősítette a hírt, hogy az operatőrük, Pierre Zakrzewski nem élte túl azt az incidenst, amikor tüzet nyitottak a kocsijukra Kijev közelében, és amiben a vele utazó riporter, Benjamin Hall is megsérült.

A hírt megerősítő tweetben a csatorna vezérigazgatója, Suzanne Scott azt írta, nehéz szívvel, nagy szomorúsággal osztják meg a hírt, hogy a csatorna operatőre életét vesztette Ukrajnában. Scott azt mondja, nem tudnak részleteket, annyi bizonyos, hogy Zakrzewski és Hall anyagot gyűjtöttek Kijev közelében, amikor rájuk lőttek. A szerencsétlenséget túlélő Hall is megsérült, őt kórházban ápolják.

Pierre Zakrzewski több háborús övezetből is tudósított pályája során, megjárta Irakot, Afganisztánt és Szíriát is, február óta tartózkodott Ukrajnában.

A NATO aggódik, hogy Oroszország hamis zászlós hadműveletre készül

Hamis zászlós hadműveletre készülhet Moszkva, feltehetően vegyi fegyverekkel

– nyilatkozta Jens Stoltenberg a NATO főtitkára.

A hamis zászlós hadművelet egy olyan politikai vagy katonai akció, amelyet azzal a szándékkal hajtanak végre, hogy utána az ellenfelet okolhassák érte.

Stoltenberg szerint a vegyi fegyverek alkalmazása bármilyen formában teljességgel elfogadhatatlan.

Az Egyesült Államok korábban hasonló aggodalmakat fogalmazott meg: a Fehér Ház szerint a világnak résen kell lennie, nehogy Oroszország „vegyi vagy biológiai fegyvereket vessen be Ukrajnában, vagy hamis zászlós műveletet hajtson végre ezek felhasználásával”.

Oroszország újabban egyre gyakrabban vádolja az ukránokat azzal, hogy vegyi fegyvereket állítanak elő az országban, melyeket a Kreml szerint az amerikaiakkal közösen fejlesztenek. Stoltenberg szerint ez csak egy újabb hazugság az orosz oldalon, egyúttal emlékeztet, hogy az oroszok eredetileg arról beszéltek, hogy nem tervezik lerohanni Ukrajnát.

(BBC)

Több ukrajnai menekültet kórházba kellett vinni egy budapesti hotelből

Az MTI úgy értesült Győrfi Páltól, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjétől, hogy az I. kerületi Mercure Budapest Castle Hillben, ahol nagy számú ukrán menekültet szállásoltak el, sokan hasmenéses megbetegedéssel küzdöttek. Emiatt a mentőszolgálat több járművel is a helyszínre érkezett.

Győrfi Pál tájékoztatása szerint a mentők két nőt, egy tizenhét éves fiút és egy hétéves fiút szállítottak rosszullét, hányás, hasmenés miatt kórházba.

Zelenszkij: Oroszország magát is pusztítja minden egyes Ukrajnára leadott puskalövéssel

Ismét bejelentkezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és a Guardian tudósítása szerint azzal vádolta meg Oroszországot, hogy el akarja pusztítani Ukrajnát. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy az agresszió folytatásával az oroszok önmagukat is megkárosítják.

Az életünkért harcolunk a tankok, repülők, aknavetők ellen, amelyeket Oroszország vet be ellenünk, annak érdekében, hogy elpusztítson. De ezzel Oroszország önmagát is tönkreteszi. Minden Ukrajnára leadott puskalövéssel Oroszország magát is pusztítja, magát szigeteli el.

Zelenszkij emlékeztetett, hogy a háború kirobbanása óta programozók, üzletemberek, művészek sora hagyta el az országot, az ukrán elnök szerint évtizedek óta nem érte ekkora csapás az orosz humántőkét.

Már 40 ezer szíriai regisztráltatta magát, hogy Oroszország oldalán harcoljon Ukrajnában

Rami Abdel Rahman a brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának vezetője szerint eddig több mint 40 ezer szíriai regisztráltatta magát, hogy Oroszország oldalán harcoljon Ukrajnában. Oroszország 1100 dolláros fizetést ígért a havonta 15 és 35 dollár között kereső szíriai katonáknak, hogy Ukrajnában harcoljanak, emellett 7700 dolláros kártérítést is kapnak, ha megsérülnének, családjuk pedig 16 500 dollárra jogosult, ha harc közben elesnek.

Rahman szerint Oroszország listákat állított össze a szíriai hadsereg és a szövetséges milíciák katonáiról, akiket készenlétbe helyez az ukrajnai bevetésre.

(Al Jazeera)

Oroszország szankciókat vet ki Joe Biden ellen

Oroszország szankciókat vet ki Joe Biden amerikai elnök, Antony Blinken külügyminiszter és több más amerikai tisztségviselők ellen – áll az orosz külügyminisztérium kedden kiadott közleményében, melyről a CNN számolt be.

Részleteket egyelőre nem közöltek az intézkedésekről, de az orosz külügy leszögezte, hogy a most meghozott szankciók válaszlépésként szolgálnak azokra a korlátozásokra, amelyeket az Egyesült Államok vetett ki Oroszország és annak tisztviselői ellen.

Újabb oligarcha jachtját foglalták le, ezúttal Mallorcán

Rendőrségi forráskra hivatkozva írja a Guardian, hogy a spanyol hatóságok lefoglaltak egy jachtot. A luxusjármű Alekszandr Mihejev orosz oligarcha tulajdonában volt ezidáig, aki az európai uniós szankciós listákon is szerepel.

A lap szerint a Lady Anastasia nem hagyhatja el a mallorcai Port Adriano kikötőt.

A nap folyamán korábban Pedro Sánchez spanyol kormányfő jelentette be, hogy a hatóságok egy másik, 108 millió eurót érő  jachtot is lefoglaltak Barcelonában.

Zelenszkij elfogadhatja Putyin követeléseit Ukrajna NATO-csatlakozásáról

A béketárgyalások elég jól állnak. De majd meglátjuk

– nyilatkozta az éjjel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután az orosz és ukrán delegációk ismét egy asztalhoz ültek, hogy a háború deeszkalációjáról tárgyaljanak. A mai nap az ukrán államfő arról beszélt, hogy országának el kell fogadnia, hogy nincsenek a számára nyitott ajtók a NATO-tagság felé. Az orosz invázió előtt Zelenszkij még hangos támogatója volt annak, hogy országa a transzatlanti katonai szövetség tagja lenne (2019-ben alkotmányban rögzítették, hogy Ukrajna nemzeti célja a NATO csatlakozás), de a múlt héten már arról beszélt, hogy „higgadtabb álláspontot” képvisel a kérdésben.

Vlagyimir Putyin egyik legfontosabb követelése a háború előtt az volt, hogy Ukrajna NATO csatlakozása soha se történhessen meg. Most úgy tűnik, hogy

hosszú idő után egy kulcsfontosságú kérdésben közelednek egymáshoz az orosz és ukrán álláspontok.

(Sky News)

Bíróság elé állítják a háborúellenes plakátot felmutatót orosz tévést

Előkerült Marina Ovszjannyikova, a nő, aki az orosz állami híradóban háborúellenes plakátot mutatott fel élő adásban. Korábban mi is arról írtunk, hogy Ovszjannyikova ügyvédje a hétfői események óta sikertelenül próbálja utolérni ügyfelét, a BBC viszont most azt írja, a nő előkerült, és már az is biztos, hogy bíróság elé állítják. A nő ügyvédje egy képet is közzétett a Twitteren, hogy bizonyítsa, Ovszjannyikova vele van, biztonságban.

A lap szerint a nőt nem engedélyezett tevékenység szervezésével vádolják, büntetése 30 ezer rubeles pénzbírság, közérdekű munka vagy akár 10 napos börtönbüntetés is lehet.

Ezek alapján úgy tűnik, hogy Ovszjannyikovát nem vádolják a legújabb orosz törvény megsértésével, aminek értelmében szigorúan tilos bármilyen utalást tenni arra, hogy Oroszország háborút folytat Ukrajna ellen.

A hétfői szünnap után folytatódnak a tárgyalások

Mihajlo Podoljak, az ukrán tárgyaló delegáció tagja írta a Twitteren, hogy ma újra tárgyalóasztalhoz ülnek a felek.

Podoljak előzetesen arról számolt be, hogy a szerdai tancsákozás főbb pontjai a tűzszünet, valamint a csapatkivonások kérdései lesznek.

A történelem legrosszabb magyar-lengyel viszonyának ágyazhatott meg Orbán

Legalábbis így vélekedik Artur Balázs, Magyarország távozó szczecini tiszteletbeli konzulja, aki azért hagyta ott pozícióját, mert szerinte elfogadhatatlan a magyar kormány álláspontja az orosz-ukrán háború ügyében. A diplomata szerint csak a kezdet lenne, ha Putyin győzelmet aratna Ukrajnában.

Kapcsolódó

Szíriában toboroznak új katonákat az oroszok

Oroszország listát állított össze a szíriai hadsereg és a szövetséges milíciák 40 ezer olyan harcosáról, aki hajlandó harcolni Ukrajnában – állította kedden egy angliai székhelyű szíriai aktivistahálózat az MTI szerint.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint a Kreml március 11-én bejelentette, hogy önkénteseket, köztük szíriaiakat is szívesen lát, hogy az orosz hadsereg oldalán harcoljanak Ukrajnában, amelyet február 24-e óta támad az orosz hadsereg. A Szíriában kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező OSDH szerint orosz tisztek a szíriai hadsereggel és a szövetséges milíciákkal együttműködve toborzóirodákat nyitottak a damaszkuszi rezsim által ellenőrzött területeken.

„Eddig több mint negyvenezer szíriai jelentkezett, hogy Oroszország oldalán harcoljon Ukrajnában” – mondta Rámi Abdurrahmán, az OSDH vezetője. Hozzátette, hogy a 2015-ös orosz beavatkozás részeként Szíriába telepített tisztek eddig 22 ezer fő jelentkezését fogadták el.  Ezek a harcosok vagy a szíriai reguláris hadsereg kötelékéből vagy az oroszok által kiképzett, rezsimpárti milíciákból kerülnek ki, és van tapasztalatuk a városi harcban.

Egy olyan országban, ahol a katonák havi 13 és 32 euró között keresnek, Oroszország 1100 dolláros (1000 eurós) fizetést ígér nekik az ukrajnai harcért,

állítja a szíriai aktivistahálózat. Ugyanezen forrás szerint megsérülésük esetén 7700 dolláros kártérítésre is jogosultak, míg családjuk 16,5 ezer dollárt kap, ha harc közben halnak meg. Legalább további tizennyolcezer embert a sejtelmes Wagner-csoport, a Kremlhez kötődő orosz zsoldoscsapat irányítása alá helyeznek, állítja az OSDH.

Egy szíriai kormánytisztviselő tagadta, hogy létezne ilyen toborzási kampány. Omar Rahmun, a szíriai nemzeti megbékélési bizottság képviseletében az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, eddig egyetlen nevet, egyetlen katonát sem regisztráltak, és senki sem ment Oroszországba, hogy Ukrajnában harcoljon.

További 370 orosz személyt, köztük egy korábbi elnököt szankcionálnak a britek

További 370 orosz magánszemélyt és szervezetet sújtanak az Egyesült Királyság szankciós csomagjai, amelyek többek között a külföldi vagyon befagyasztását és beutazási tilalmat tartalmaznak.

A listán többek között a következő új nevek szerepelnek:

  • Dmitrij Medvegyev – Oroszország elnöke (2008-2012), miniszterelnöke (2012-2020), jelenleg a Biztonsági Tanács elnöke (2020 óta)
  • Dmitrij Peszkov – A Kreml szóvivője
  • Szergej Sojgu – védelmi miniszter
  • Marija Zaharova – az orosz külügyminisztérium szóvivője
  • Margarita Simonyan – orosz állami propaganda hírcsatorna, az RT főszerkesztője
  • Pjotr Aven – a legnagyobb orosz befektetési bank, az Alfa-Bank társalapítója
  • Mihail Fridman – londoni oligarcha, aki Avennel együtt alapította az Alfa-Bankot

Korábban az Egyesült Királyság kereskedelmi korlátozásokkal sújtotta Oroszországot, többek között a vodkára kivetett 35 százalékos kiegészítő vámmal.

(BBC)

Nem találja az ügyvédje az orosz híradóban háborúellenes táblát felmutató nőt

A komplett világsajtón végig futott a hír, hogy nemrég egy orosz nő háborúellenes táblával rohant be az orosz híradó élő adásába. Őt azóta már azonosították is: a neve Marina Ovszjannyikova, a híradónak otthont adó csatorna egyik szerkesztője, aki egy korábban rögzített videóban elmondta, szégyelli, hogy maga is alkotóeleme a Kreml propagandagépezetének, és hogy apja révén nem mellesleg félig ukrán származású.

Ovszjannyikova a tettével hatalmas vakmerőségről tett tanúbizonyságot, tekintve, hogy a hivatalos orosz álláspont szerint nincs semmilyen háború Ukrajnában. Érthető, hogy sokan aggódni kezdtek a nő életéért.

A baj megelőzésének reményében Ravina Shamdasani, az ENSZ emberi jogi szóvivője ma nyilatkozatot tett, melyben kijelentette, hogy az orosz hatóságoknak szavatolniuk kell, hogy Ovszjannyikovát ne érje megtorlás azért, mert élt aszólásszabadsággal.

Közben a Guardian arról ír, hogy Ovszjannyikova ügyvédje a hétfői tiltakozó akció óta próbálja felkutatni védencét, de még nem akadt a nyomára.

Az ukrán kormány nem tud humanitáriust segélyt küldeni Mariupolba

Ukrajna ismét akadályokba ütközött, amikor humanitárius segélyt próbált eljuttatni az ostromlott Mariupol városába

– közölte Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes.

Verescsuk elmondta, hogy a Mariupolnak szánt ellátmányt szállító konvoj a közeli Berdjanszknál akadt el, és azzal vádolta Oroszországot, hogy hazudik arról, hogy teljesítené a csapdába esett civilek megsegítését célzó megállapodásokat. Hozzátette, hogy a személygépkocsik nem elegendőek ahhoz, hogy evakuálni lehessen az embereket Mariupolból, ezért buszokra lenne szükség.

Immár hetek óta hevesen bombázza Mariupolt az orosz hadsereg: 400 ezer ember rekedt a kikötővárosban, ahol 13 napja nincs víz, gáz és áram szolgáltatás. A városvezetés információi szerint idáig 2400 ember vesztette életét.

(Al Jazeera)

Négyre nőtt a kijevi légicsapások áldozatainak száma

Négyre nőtt az ukrán fővárost kedd reggel ért légicsapások áldozatainak száma – közölte Kijev polgármestere.

Kijev egyik lakónegyedét kedd reggel érte rakétacsapás-sorozat, ami hatalmas tűzzel járt. A mentőszolgálat korábban azt közölte, hogy két ember halt meg. A Reuters most arról számolt be, hogy a légicsapások áldozatainak számát négyre emelkedett.

Zelenszkij szerint „az orosz háborús gépezet" más európai országokat is célba vehet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden a nyugati országok vezetőihez intézett beszédében többek közt arról beszélt, hogy ha nem állítják meg „az orosz háborús gépezetet”, más európai országok lesznek a következő célpont.

Az ukrán elnök elmondta: együtt könnyebben tudják megállítani Oroszországot, illetve könnyebben tudják megállítani a demokrácia rombolását még most. „Különben ti lesztek a következők”, hangsúlyozta.

Felmondott és elhagyta az országot egy népszerű orosz televíziós műsorvezető

Jelentések szerint Oroszország egyik legfontosabb televíziójának népszerű műsorvezetője felmondott, és elhagyta az országot – írja a BBC.

A cikk szerint Lilia Gildeyeva  egy helyi bloggernek azt nyilatkozta:

Előbb hagytam el Oroszországot, mert attól féltem, nem fognak elengedni, és utána adtam be a felmondásom.

Gildeyeva az NTV Segodnya című hírműsorának volt a műsorvezetője. A televízió a Gazprom gázipari óriáscég tulajdonában van, és határozottan Kreml-barát. 2021-ben Gildeyeva  felkerült Vlagyimir Putyin elnök azon újságíróinak hivatalos listájára, akik köszönetet kaptak „a tömegmédia fejlesztése terén elért eredményekért”.

Az ukrán elnök részvétét fejezte ki a lelőtt amerikai újságíró családjának

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren nyilvánított részvétet Brent Renaud lelőtt újságíró családjának. A New York Times riportere Irpiny közelében halt meg, amikor tüzet nyitottak a járműre, amivel utazott, miközben az orosz-ukrán harcokat dokumentálta.

Őszinte részvétemet fejezem ki Brent Renaud családjának, aki életét vesztette, miközben dokumentálta Oroszország könyörtelenségét és gonoszságát. Brent élete és áldozata inspirálja a világot, hogy harcoljon a sötétség erői ellen

– írta Zelenszkij.

A Kreml huliganizmusnak nevezte az élő adásban tiltakozó nő akcióját

Az Interfax hírügynökség szerint vizsgálat indult az orosz Pervij Kanal orosz csatornánál, miután a hétfő esti híradó élő adásában egy nő a műsorvezető háta mögött feltartott egy háború megállítását követelő plakátot. Az adást megszakították és a stúdiókép helyett felvételeket játszottak be.

A Kreml szóvivője kedden egyenesen huliganizmusnak minősítette a nő akcióját. 

Kapcsolódó
Élőben ment az orosz híradó, amikor egy nő berohant egy háborúellenes táblával
A Financial Times újságírója rakta ki azt a klipet, amelyen látszik, hogy a vezető orosz esti híradó élő adásába berohant egy nő, aki a kezében egy Állítsák meg a háborút, Nem a háborúra!

A tiltakozó akciót Marina Ovszjannyikova, a Pervij Kanal Vremja című híradóműsorának szerkesztője hajtotta végre. Az adás megszakítása előtt az orosz és ukrán szülőktől származó Ovszjannyikova videóüzenetet rögzített, amelyben az Ukrajna elleni inváziót bűncselekménynek, Oroszországot agresszornak, Vlagyimir Putyin orosz elnököt felelősnek nevezte.

Kedden több hír is megjelent arról, hogy Ovszjannyikovát az eset után előállították, és egyelőre senki nem tudja, hogy a műsorvezető jelenleg hol tartózkodik.

(MTI, BBC)

Olvasói sztorik