Élő Nagyvilág

Az oroszok négyszáz embert ejtettek túszul egy mariupoli kórházban, Joe Bident kitiltották Oroszországból

Vladimir Rodionov / Sputnik / Sputnik via AFP
Vladimir Rodionov / Sputnik / Sputnik via AFP
  • Újabb szankciókat fogadott el az Európai Unió Oroszország ellen.
  • Kijevbe utazik a szlovén, a lengyel és a cseh kormányfő.
  • Több nagy robbanásról is beszámoltak Kijevből, a fővároson kívül Odesszában, Umanban és Hmelnickij régióban is megszólaltak a légvédelmi szirénák.
  • Boris Johnson szerint fájdalmas lesz az orosz energiafüggés felszámolása, de meg kell tenni.
  • Ukrán elnöki tanácsadó: A háborúnak májusban véget kell érnie.
  • Helyreállt a külső áramellátás a csernobili atomerőműnél.
  • Ukrán tisztviselők szerint több mint kétezer civil halt meg Mariupolban.
  • Négyre nőtt a kijevi légicsapások áldozatainak száma.
  • Bíróság elé állították a háborúellenes plakátot felmutatót orosz tévést, saját állítása szerint 14 órán keresztül hallgatták ki
  • Meghalt a Fox News Ukrajnából tudósító operatőre és egy ukrán újságíró, miután támadás érte a stábot. A csatorna riportere elveszítette a lábának egy részét.
  • Zelenszkij elfogadhatja Putyin követeléseit Ukrajna NATO-csatlakozásáról. „A béketárgyalások elég jól állnak” – mondta az ukrán elnök.
  • Már több mint hárommillióan menekültek el Ukrajnából.
  • Az oroszok túszul ejtették a teljes személyzetet és a betegeket egy mariupoli kórházban.
  • Kitiltották Oroszországból Joe Bident és más amerikai tisztviselőket.
  • Kedden 29 ezer ember sikerült evakuálni Ukrajna-szerte, 20 ezren hagyták el Mariupolt
  • Mateusz Morawiecki lengyel-, Petr Fiala cseh- és Janez Jansa szlovén miniszterelnök megérkezett Kijevbe

Videón Zelenszkij és a kelet-európai kormányfők találkozója Kijevben

Videót posztolt a Facebook oldalán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, melyen Mateusz Morawiecki lengyel-, Petr Fiala cseh- és Janez Jansa szlovén miniszterelnököt fogadja a háború sújtotta fővárosban, Kijevben. Zelenszkij a bejegyzésben arról írt, hogy a kelet-ukrajnai miniszterelnöki küldöttség látogatása „ebben a nehéz időszakban tanúvallomás az őszinte támogatásról”.

A három vezető egy széleskörű támogatási csomagot kíván prezentálni Ukrajnában.

A Fox News egy másik riportere is életét vesztette Kijev mellett

A Fox News egy másik riportere is életét vesztette Ukrajnában abban az incidensben, amiben korábban Pierre Zakrzewski operatőr életét vesztette, Benjamin Hall újságíró pedig maradandó sérüléseket szenvedett.

A csatorna vezérigazgatója Suzanne Scott a Fox oldalán jelentette be Oleksandra Kuvshynova halálát.

Sasha mindössze 24 éves volt, tanácsadóként volt velünk Ukrajnában. Segített a csapatunknak Kijevben és a környező térségben tájékozódni, miközben információkat gyűjtött és a forrásokat kutatta. Hihetetlenül tehetséges volt, éjjel-nappal azon dolozott, hogy a világ tudja, mi történik az országában.

Scott a közleményben azt írja, a Kuvshynova családja iránti tiszteletből nem hozták nyilvánosságra a nő halálhírét azonnal, csak akkor, mikor azok már áldásukat adták rá.

29 ezer civilt sikerült evakuálni ukrán városokból a mai napon

Összesen mintegy 29 ezer embert evakuáltak kedden az ukrán városokból humanitárius folyosókon keresztül, a legtöbben az ostromlott Mariupolból távoztak – közölte az ukrán kormány.

Kijlo Timosenko az elnöki hivatal vezetője egy internetes bejegyzésben azt mondta, hogy mintegy 20 ezer ember hagyta el Mariupolt személygépkocsikkal. Ukrajna korábban azzal vádolta az oroszokat, hogy blokkolják a városba érkező segélycsomagokat.

(Guardian)

Az amerikaiak szerint az oroszok már közel ezer rakétát kilőttek a háború kezdete óta

„Az orosz erők több mint 950 rakétát lőttek ki az invázió kezdete óta” – mondta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter. Szerinte mind az orosz, mind az ukrán erők harci erejének 90 százaléka készenlétben van.

„Az Egyesült Államok továbbra is úgy értékeli, hogy az orosz szárazföldi erők korlátozottan vagy egyáltalán nem haladnak előre céljaik elérésében” – mondta a tisztviselő, megjegyezve, hogy az orosz erőknek továbbra sem sikerül közelebb kerülni Kijevhez.

(CNN)

Oroszország azt állítja, hogy segített a civilek evakuálásában

Az orosz védelmi minisztérium szerint az orosz csapatok az elmúlt 24 órában segítettek az ukrajnai harcok miatt csapdába esett civilek ezreinek, hogy biztonságban eljussanak az ország nyugati részébe.

Mihail Mizsincev, az orosz Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője szerint több mint 36 ezer civilt sikerült evakuálni „az orosz fegyveres erők által hozott példátlan biztonsági intézkedéseknek köszönhetően”, majd hozzátette, hogy folyamatban van az ukrán állampolgárok evakuálása Oroszországba is.

A tisztviselő megismételte azokat az állításokat, amelyek szerint az ukrán erők akadályozzák az evakuációs törekvéseket.

Az ENSZ jelentése szerint az orosz invázió miatt már csaknem hárommillió ember menekült el Ukrajnából, és becslések szerint 1,85 millió belső menekült van az országhatáron belül.

(BBC)

Holnap folytatódnak a tárgyalások, az ukránok szerint van esély a kompromisszumra

Mikhajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó, az ukrán tárgyaló delegáció tagja a Twitteren közölte, hogy az orosz tisztségviselőkkel folytatott tárgyalások holnap folytatódnak. Podoljak azonban nem állt meg itt, posztjában azt is kijelentette, hogy van esély arra, hogy végre kompromisszumot kössenek a felek.

Nagyon nehéz a tárgyalási folyamat, alapvető ellentmondások vannak a felek között. De minden bizonnyal van lehetőség a kompromisszumra

– írta.

Ékszert lopott a takarítónő egy ukrajnai menekülttől egy budapesti szállodában

A fővárosban eddig kilenc menekültek sérelmére elkövetett jogsértésről szerzett tudomást a rendőrség – számolt be róla az rtl.hu.

Legutóbb egy szálloda takarítónője lopott el ékszereket egy menekülőtől több mint egymillió forint értékben.

A rendőrség a nap folyamán közölte, hogy a nőt sikeresen elfogták. Nem ez volt azonban az első bűncselekmény, amit a háború miatt Magyarországon át menekülni kényszerülő ukrajnaiak ellen követtek el. A Budapest Rendőr-főkapitányság RTL-nek adott válaszából kiderült, hogy a fővárosban eddig kilenc menekültek sérelmére elkövetett jogsértést regisztráltak.

  • Négy esetben lopást követtek el: kétszer telefont, egyszer zsebből pénztárcát, egyszer pedig egy őrizetlenül hagyott bőröndöt loptak el.
  • Két esetben jogtalan elsajátítás miatt járt el a rendőrség: egyszer egy őrizetlenül hagyott táskát és egy kutyát vittek el, később a kutya megkerült, egyszer pedig szintén egy őrizetlenül hagyott táskából vittek el egy iPadet.
  • Két esetben egyedi azonosító jel meghamisítása (autóról vették le a rendszámot) miatt nyomoztak.
  • Egyszer pedig információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás (a sértett birtokában lévő bankkártya adatait használták fel jogosulatlanul) miatt indult eljárás

14 órán át hallgatták ki a háború ellen demonstráló orosz tévést

Marina Ovszjannyikova orosz televíziós szerkesztő, aki az állami televízió főműsoridőben sugárzott híradója alatt egy „Hazudnak nektek” feliratú transzparenst mutatott fel. A tévés elárulta, hogy

14 órán keresztül hallgatták ki, nem engedték kapcsolatba lépni a hozzátartozóival, és megtagadták tőle a jogi segítséget.

„Szorult helyzetben voltam, holnap többet fogok beszélni, csak ma pihennem kell” – mondta Ovszjannyikova a moszkvai kerületi bíróságon tartott bírósági meghallgatás után.

(Al Jazeera)

Klicsko meghívta Ferenc pápát Kijevbe

Felkérte Ferenc pápát az ukrán főváros polgármestere, hogy a jelenlegi körülmények ellenére látogasson el oda, mivel a jelenléte lehetővé teszi emberéletek megmentését és a béke megteremtését, írja az MTI.

Vitalij Klicskónak a pápához intézett levelét megelőzően a katolikus egyházfő meghívást kapott az ukrán görögkatolikus egyház vezetőjétől és Ukrajna vatikáni nagykövetétől is.

Reméljük, hogy a személyes jelenléte lehetővé teszi emberéletek megmentését és a béke megteremtését a városunkban, országunkban és azon túl,

írta Klicsko.

Amennyiben a látogatás nem lehetséges, a polgármester élő vagy felvett videofelvételt javasolt, amelyen a pápán kívül megszólalna Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is.

Felkérjük önt mint egyházi vezetőt, tanúsítson együttérzést, álljon az ukrán nép mellett a békére való felhívás terjesztésével,

áll a levélben.

Szvjatoszlav Sevcsuk, az ukrajnai görögkatolikus egyház feje és Andrij Juras, Ukrajnának az Apostoli Szentszékhez akkreditált nagykövete a múlt hónapban külön-külön hívták meg a pápát, még a háború kitörése előtt. A Vatikán közleményében megismételte a pápa szavait, aki implicite visszautasította Moszkvának az invázióra adott indoklását.

A gyermekek, ártatlanok és védtelen civilek barbár legyilkolásának nincs semmilyen stratégiai értelme. Az elfogadhatatlan fegyveres agressziót egyszerűen le kell állítani, mielőtt temetővé változtatja a városokat,

mondta az Úrangyala imádság után mondott beszédében vasárnap a pápa.

Moszkva szerint az általa különleges hadműveletnek nevezett katonai akció nem területfoglalást, hanem a szomszédos ország demilitarizálását és nácitlanítását célozza. A pápa március 6-án implicite elutasította ezt a kifejezést, mondván, hogy azt nem lehet csak katonai műveletnek, tekinteni, ez háború, amely könny- és véráradatot indított el.

Putyin embere szerint van még esély arra, hogy normalizálják Oroszország és a NATO kapcsolatát

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kijelentette kedden, hogy a biztonsági garanciákra vonatkozó orosz javaslatokról szóló tárgyalásokat a Nyugattal már aligha lehet a korábban elképzelt formában megtartani, mert a helyzet drámaian megváltozott. Ezért újabb tárgyalásokra lenne szükség a szóvivő szerint, írja az MTI.

Arra a kérdésre, hogy Moszkva lezártnak tekinti-e a biztonsági garanciák témáját, avagy még mindig kész tárgyalni ezekről az Egyesült Államokkal és a NATO-val, Peszkov azt mondta, nem kételkedik benne, hogy Putyin politikai akaratot mutat a Moszkva és Washington közötti kapcsolatok normalizálására, ha az Egyesült Államok konstruktív álláspontra helyezkedik.

A szóvivő a Kreml csalódottságának adott hangot amiatt, hogy sem az Európai Unió, sem a NATO tagállamai, sem pedig az Egyesült Államok vezetői és politikusai nem reagáltak arra, hogy az ukrán fegyveres erők hétfői, Donyeck elleni rakétatámadása legkevesebb húsz civil életét vesztette és ennél is többen megsebesültek. Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára az incidenst háborús bűncselekményként jellemezte. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig azt mondta: a kazettás töltetet hordozó Tocska-U rakéta Donyeck elleni bevetése „megmutatta “a kijevi radikálisok igazi arcát”.

Peszkov előtt Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a sajtónak azt mondta, hogy az Oroszország és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok nem szakadtak meg, és Moszkva nem kezdeményezi ezek szűkítését vagy lezárását, de Washington úgy döntött, hogy számos fontos kérdésben leállítja a párbeszédet. Rjabkov sürgette a tárgyalásokat a stratégiai stabilitásról. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy e kapcsolatok Washington tudatos politikája miatt visszafordíthatatlanul a rombolás felé haladnak.

Az alagsorban látják el a betegeket a megszállt mariupoli kórházban

Azt követően, hogy néhány nappal ezelőtt lebombáztak egy szülészeti klinikát az Ukrajna déli részén fekvő Mariupolban, az oroszok  most a város másik kórházát is célba vették.

A BBC információi szerint az orosz erők a környékről mintegy négyszáz embert tereltek a regionális intenzív klinikára, a személyzet az alagsorban látja el a betegeket.

A hatóságok szerint legalább 2400 civil halt meg Mariupolban, amióta Oroszország elkezdte bombázni a várost. Mariupol lakosai közül sokan földalatti óvóhelyeken próbálják átvészelni a harcokat.

Több mint 600 épület semmisült meg Harkivban

Iskolák, óvodák, kórházak, klinikák pusztultak el. Az orosz hadsereg folyamatosan lő minket a földről és a levegőből

–  mondta Ihor Terehov a kelet-ukrajnai Harkiv polgármestere egy televíziós interjúban. Ukrajna második legnépesebb városában több mint 600 épület semmisült meg a bombázások során.

Az Al Jazeera tudósítója Lvivben beszélt az ország nyugati részébe menekült harkiviakkal, akik arról számoltak be, hogy az orosz erők komplett lakónegyedeket tesznek a földdel egyenlővé.

A jégvarázst éneklő ukrán kislány is épségben elhagyta Kijevet

Amelie az egész világot elbűvölte, amikor a Jégvarázs betétdalát énekelte egy kijevi pincében. Azóta épségben elhagyta az ukrán fővárost, jelenleg a nagymamájánál van Lengyelországban.

Kapcsolódó
Már Lengyelországban, a nagymamájánál van a kijevi pincében jégvarázst éneklő kislány
Amelie a BBC-nek mesélt arról, milyenek voltak az óvóhelyen töltött napok, és hogy mit szeretne most a legszívesebben.

Vöröskereszt: Ezreket evakuáltak Szumiból

Több mint 100 busz hagyta el két konvojban az ostromlott Szumi városát, sok ezer civilt sikerült kimenekíteni – közölte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága.

Szumi városát körbezárták az orosz csapatok, az elmúlt napokban halálos tüzérségi- és légicsapások célpontja volt.

Az evakuálást az Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága és az Ukrán Vöröskereszt közösen szervezte.

A Vöröskereszt szerint Oroszország zöld utat adott az evakuálásnak, de a konvojok nem biztos, hogy a legrövidebb úton jutnak el a közép-ukrajnai Poltava városába.

(Reuters)

Európába utazik Joe Biden

Március 24-én Európába látogat Joe Biden amerikai elnök, hogy részt vegyen a NATO-, illetve az Európai Tanács csúcstalálkozóján – írja a CNN.

A Fehér Ház szóvivője Jen Psaki közleménye szerint Biden látogatásának célja, hogy „megtárgyalják az Ukrajnával kapcsolatos közös aggodalmakat, a transzatlanti erőfeszítéseket, melyek célja, hogy gazdasági nyomást gyakoroljanak Oroszországra, humanitárius támogatást nyújtsanak az erőszak által érintetteknek, és beszéljenek a konfliktussal kapcsolatos további kihívásokról”.

Psaki az újságíróknak elárulta, hogy az amerikai elnök az Európai Tanács csúcstalálkozóján is részt vesz, ahol szintén Ukrajna lesz a vezető téma.

Megérkezett Kijevbe a kelet-európai miniszterelnöki küldöttség

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hírül adta, hogy Lengyelország, Csehország és Szlovénia kormányfője is megérkezett Kijevbe.

A három vezető egy széleskörű támogatási csomagot kíván prezentálni Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a szimbolikus jelentőséggel is bíró utazás során.

A lengyel miniszterelnök a Twitteren tett közzé egy képet, melyen Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettessel, valamint Petr Fiala cseh miniszterelnökkel és Janez Jansa szlovén miniszterelnökkel látható egy asztalnál, amelyen Ukrajna térképe van kiterítve.

A történelmet itt írják, a háború sújtotta Kijevben

– jelentette az ukrán fővárosból Morawiecki.

A látogatás alatt Oroszország folytatja támadásait Kijev ellen, ahol hamarosan csütörtökig tartó kijárási tilalom lép életbe.

(Spiegel/BBC)

A Fox riportere elvesztette lábának egy részét, miután támadás érte a csatorna stábját

Benjamin Hall, a Fox News tudósítója elvesztette a lábának egy részét, miután Ukrajnában támadás érte az amerikai hírszolgáltató stábját – közölte az ukrán védelmi minisztérium. A támadásban életét vesztette a csatorna operatőre, Pierre Zakrzewski és Oleksandra Kurshynova ukrán újságíró.

A Horenkát ért támadásokat követően Hallt intenzív osztályra szállították.

(Independent)

Oroszország kilép az Európa Tanácsból

Oroszország saját akaratából, megfontolt döntés eredményeként kilép az Európa Tanácsból

–  jelentette Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, és az erről szóló levelét már át is adta a szervezet főtitkárának.

Az Európa Tanács február 25-én, egy nappal a háború első napja után felfüggesztette Oroszország tagságát, miután 2014-ben Krím annektálása után az oroszok parlamenti delegációjának szavazati jogát és egyéb kulcsfontosságú jogkörét vonták vissza.

Az Európa Tanács a második világháború után jött létre, hogy biztosítsa az emberi jogokat, a demokráciát és a jogállami kereteket a kontinensen.

(Reuters)

Zelenszkij beletörődött, hogy Ukrajna nem csatlakozhat a NATO-hoz

A keddi nap folyamán Volodomir Zelenszkij katonai tisztviselők társaságában vett részt egy videókonferencián, itt a BBC szerint kijelentette, elfogadja, hogy Ukrajna nem lehet tagja a NATO-nak.

Évek óta hallgatjuk, hogy az ajtó nyitva áll, de azt is halljuk folyamatosan, hogy nem csatlakozhatunk. Ez az igazság és ezt el kell ismerni. Ukrajna nem tagja a NATO-nak, megértettük.

Kérdés, hogy az ukrán elnök kijelentése mekkora hatással lesz a háború alakulására, hiszen Putyin az invázió egyik okaként azt jelölte meg, hogy a NATO Ukrajnában akar terjeszkedni.

Zelenszkij: 97 gyermek halt meg a háború kezdete óta

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kanadai parlamentben tartott beszéde során elmondta, hogy 97 gyermek halt meg az oroszok ukrajnai inváziója során.

Az ukrán elnök arról is beszélt, hogy a hetek óta ostrom alatt álló Mariupol városa kommunikációs vonalak nélkül maradt és az élelem is fogytán van.

(BBC)

A mariupoli kórházban túszul ejthették a betegeket és a teljes személyzetet

A BCC arról ír, hogy a mariupoli alpolgármester szavai szerint az orosz katonák túszul ejtették a város legnagyobb kórházának teljes személyzetét és az intézményben ápolt betegeket is.

Szergej Orvlov alpolgármester azt mondta, értesüléseit a donyecki régió kormányzója is megerősítette. Az intézményben körülbelől 400 személy tartózkodik.

Megbírságolták a tévében tüntető orosz újságírót

30 ezer rubel (95 ezer forint) pénzbírságot kapott Marina Ovszjannyikova, a nő, aki az orosz állami híradóban háborúellenes plakátot mutatott fel élő adásban. A bíróság „nem engedélyezett tömegrendezvény” szervezése miatt ítélete el az újságírót – írja a RIA hírügynökség.

A Meduza szerint a bírságot a tüntetés előtt rögzített videóbeszédéért szabták ki, nem pedig magáért a tüntetésért.

(BBC)

Bident kitiltották Oroszországból

Írtunk róla, hogy Oroszország szankciókat vetett ki Joe Biden amerikai elnökre, Anthony Blinken amerikai külügyminiszterre és más amerikai tisztségviselőkre.

A BBC ezzel kapcsolatban már rendelkezik némi többlet információval. Ezek alapján a szankcionált személyek, köztük Joe Biden ettől kezdve nem léphetnek be Oroszorzág területére. Az orosz külügy hangsúlyozza, hogy a döntést az Egyesült Államok utóbbi időben mutatott ruszofób politikája váltotta ki.

Közben az amerikai külügy azt jelentette be, hogy Alekszander Lukasenka és felesége ellen vet ki szankciókat, amiért Fehéroroszország kollaborál az Ukrajnát megszálló oroszokkal. A szankciók értelmében a hatóságok zárolták a fehérorosz elnök minden amerikai érdekeltségét, a gazdasági szereplőknek pedig megtiltották, hogy üzleteljenek velük.

Zelenszkij a kanadai parlamentben is a repüléstilalmi zóna létrehozását sürgette

Ukrajnának repüléstilalmi övezetre van szüksége, hogy megállítsa az ukrán városok és települések elleni orosz támadásokat

–  jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök a kanadai parlamentben, miközben a nyugati vezetők továbbra is kizárják, hogy közvetlenül beavatkozzanak a konfliktusba.

„El tudják képzelni, hogy milyen a szövetségeseiket felhívni és arra kérni, hogy zárják le az eget, zárják le a légteret, és azt kérdezni, hogy hány cirkálórakétának kell még a városainkra zuhanni, míg végre cselekednek? Mire ők kifejezik mélységes aggodalmukat a helyzet miatt” – mondta Zelenszkij.

„Kérem, értsék meg, mennyire fontos számunkra, hogy lezárjuk a légterünket az orosz rakéták és orosz repülőgépek elől. Remélem, hogy megértik” – zárta a gondolatait Zelenszkij.

Justin Trudeau kanadai elnök a parlamentben elmondta Zelenszkijnek, hogy „a bátorsága mindenkit inspirál”.

(Al Jazeera)

Olvasói sztorik