Nagyvilág

Orosz hadihajók tartanak a Fekete-tengerre

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata / AP / MTI
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata / AP / MTI

Hat orosz hadihajó tart a Fekete-tengerre – írja a Sky News. Az Interfax hírügynökség szerint az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy csupán egy előre tervezett hadgyakorlatról van szó.

A tervek szerint a hajók kedden és szerdán haladnak át Törökország szorosain a Fekete-tengerre. A hadihajók mozgatása azután derült ki, hogy Emmanuel Macron moszkvai látogatása után Párizs azt közölte, Vlagyimir Putyin ígéretet tett arra, hogy egyelőre nem kerít sort újabb manőverekre az ukrán határ közelében.

Kapcsolódó
Macron új biztonsági mechanizmusokat sürget, miután találkozott Putyinnal
Az orosz elnök az ukránokat tette felelőssé a feszültségért.

Oroszország a közelmúltban több mint 100 ezer katonát rendelt az ukrán határhoz, amely egy esetleges katonai inváziót is jelezhet.  Putyin fő követelései közt van, hogy az észak-atlanti szövetség ne folytassa a keleti bővítést, hogy az Oroszországgal szomszédos településekre ne telepítsenek csapásmérő eszközöket és hogy a NATO katonai infrastruktúráját állítsák vissza az 1997-es állapotba. Ezeket korábban az Egyesült Államok és a NATO elfogadhatatlannak nevezte. Putyin nehezményezte azt is, hogy a NATO 2019-ben elfogadott katonai stratégiája Oroszországot fő fenyegetésként és ellenfélként nevezte meg, amit Moszkva nem tud figyelmen kívül hagyni.

Az Egyesült Államok becslése szerint egy teljes invázióhoz szükséges orosz haderő 70 százaléka már az ukrán határon vár.

Kapcsolódó
Egy teljes invázióhoz szükséges haderő 70 százaléka már az ukrán határon vár
És jönnek még az orosz hadosztályok – ijesztő adatokat közölt a Pentagon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik