Nagyvilág

Egy teljes invázióhoz szükséges haderő 70 százaléka már az ukrán határon vár

MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Ukrajna teljes lerohanásához szükséges haderő legalább 70 százalékát már felsorakoztatták az ukrán határnál az orosz hadsereg és február közepén már lehetősége lesz Vlagyimir Putyin orosz elnöknek totális támadást indítania – közölték amerikai hírszerzési és katonai források.

Két hete még csak 60, jól felszerelt és különlegesen kiképzett orosz zászlóalj (battalion tactical group) volt Ukrajnánál, pénteken pedig már 83. További tizennégy zászlóalj pedig úton van az ukrán határ irányába. Az amerikaiak becslése szerint az oroszok 110-130 ilyen egységet vetnének be egy teljes invázió esetén, ami a kisegítő egységekkel együtt 150 ezer katonát jelenthet. (Összesen 168  ilyen zászlóalja van az orosz haderőnek Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy korábbi nyilatkozata szerint).

Egy orosz invázió 50 ezer civil áldozattal járhat az amerikaiak becslései szerint és úgy kalkulálnak, hogy az ukrán főváros, Kijev gyorsan orosz kézre kerülne. Az orosz hadsereg viszonylag hamar le tudná gyűrni az ukrán haderőt, viszont az ország megszállása és egy kibontakozó ellenállás leverése komoly nehézségeket okozhat Moszkvának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik