Szputnyik / AP / MTI
Nagyvilág

Macron új biztonsági mechanizmusokat sürget, miután találkozott Putyinnal

Új mechanizmusokra van szükség az európai biztonság szavatolásához, de nem a már meglévő megállapodások felülvizsgálása révén – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök az Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott, több mint ötórás moszkvai tárgyalását követően.

“Olyan új mechanizmusok kiépítésére van szükség, amelyek biztosítják a stabilitást a régióban, de ezeket az új rendelkezéseket nem lehet az elmúlt 30 év szerződéseinek felülvizsgálatával és az alapelvek felülvizsgálatával, vagy az alapvető európai jogok korlátozásával kialakítani” – hangoztatta Emmanuel Macron Vlagyimir Putyinnal közösen megtartott sajtóértekezleten.   Úgy vélekedett, hogy mindez nem mehet az európai államok jogainak rovására és hogy Európának és Oroszországnak együtt kell működnie a biztonsági garanciákon, valamint a kontinens új biztonsági és stabilitási rendjén.

Elmondása szerint a felek megpróbálták megkeresni a pontokat, ahol álláspontjaik azonosak. Fontosnak nevezte a gyors cselekvést a feszültség további növekedésének elkerülése érdekében.
– Sem az európaiak, sem Oroszország nem akar sem káoszt, sem instabilitást – jelentette ki a francia elnök, aki tartalmasnak nevezte a Putyinnal folytatott tárgyalásokat és egyben hangot adott meggyőződésének, hogy az elkövetkező napok “döntőek” lesznek az ukrajnai rendezés szempontjából.

Putyin szerint Macron több elképzelése reális alap lehet az ukrajnai rendezésért megteendő közös lépések számára. Közölte, hogy a francia elnök kedden esedékes kijevi látogatását követően telefonon újból fel fogja venni a kapcsolatot hivatali partnerével, aki meg fogja vitatni az ukrán vezetéssel a biztonsági garanciákra vonatkozó orosz javaslatokat.

Az orosz elnök azzal vádolta meg Kijevet, hogy az ukrajnai válság rendezését célzó minszki megállapodások lerombolására vette az irányt, valamint hogy kerüli a tárgyalást a Donyec-medence szakadár köztársaságaival Ukrajna területi épsége helyreállításának békés lehetőségéről. Putyin továbbra is a korábbi fő követeléseit ismételgette, miszerint az észak-atlanti szövetség ne folytassa a keleti bővítést, hogy az Oroszországgal szomszédos településekre ne telepítsenek csapásmérő eszközöket és hogy a NATO katonai infrastruktúráját állítsák vissza az 1997-es állapotba. Ezeket korábban az Egyesült Államok és a NATO elfogadhatatlannak nevezte. Putyin nehezményezte azt is, hogy a NATO 2019-ben elfogadott katonai stratégiája Oroszországot fő fenyegetésként és ellenfélként nevezte meg, amit Moszkva nem tud figyelmen kívül hagyni.

Macron pedig azért adott aggodalmának hangot, hogy Oroszország 125 ezer katonát összpontosított az ukrán határ közelében. Erre válaszul Putyin azt mondta, hogy Kijev ugyanekkora erőt vont össze a Donyec-medencében.
(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!