Nagyvilág

Nincs kegyelem, a tömeggyilkos Breivík börtönben marad

Ole Berg-Rusten / NTB / AFP
Ole Berg-Rusten / NTB / AFP
Náci karlendítéssel vonult már be a meghallgatásra is. A bíróság szerint ugyanolyan veszélyes, mint volt.

Anders Breivíknek börtönben kell maradnia – döntött az illetékes norvég bíróság a tömeggyilkos ügyében kedden a Sky News híre szerint. A lap azt írja, a telemarki bíróság szerint ugyanolyan nagy az esély, hogy Breivík erőszakhoz folyamodna, ha most szabadon engednék, mint az elkövetés idején.

Mindez azért fontos, mert Norvégiában nincs életfogytiglani börtönbüntetés. Ha valaki megkapja a maximálisan kiszabható 21 évet, 10 év leteltével felülvizsgálhatja azt a bíróság, indokolt-e meghosszabbítani. Ezt korlátlan számban tehetik meg, tehát Breivík a gyakorlatban leélheti hátralévő életét a rácsok mögött.

A férfi múlt havi meghallgatásán náci karlendítéssel köszönt, a fehér felsőbbrendűséget hirdető szöveget adott elő, de közölte azt is, már nem folyamodna erőszakhoz. Ügyvédje, Oystein Storrvik viszont azzal érvelt, védence a teljes elszigeteltségében nem is tudná bizonyítani, hogy már nem veszélyes a társadalomra.

Breivík 2011 nyarán bombát robbantott a fővárosban, Oslóban, amiben nyolc ember halt meg, majd a káoszt kihasználva a Munkáspárt ifjúsági szervezetének táborához ment. Utöya tavi szigetén fegyveres mészárlást rendezett, 69 embert gyilkolt meg, mielőtt a késve kiérkező rendőrök elfogták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik