Nagyvilág

Joe Biden: Februárban várható az orosz támadás

MTI / AP
MTI / AP

Joe Biden amerikai elnök szerint nagyon-nagy valószínűsége van annak, hogy Oroszország a következő hónapban lerohanja Ukrajnát – írta a BBC a Fehér Házra hivatkozva. Erről Biden magának az ukrán elnöknek, Volodimir Zelenszkijnek beszélt, hozzátéve, hogy ebben az esetben a szövetségesekkel együtt határozott válaszlépésekre számíthatnak az oroszok.

Oroszország több mint százezer, nehézfegyverzettel ellátott katonát sorakoztatott fel az ukrán határnál. Moszkva mindennek ellenére tagadja, hogy támadást tervezne, de nem látja optimistán a helyzetet, miután a válság megoldására tett főbb követeléseit (így a NATO teljes kivonulását Közép-Kelet-Európából, így Magyarországról) az amerikaiak visszautasították.

Az amerikaiak komolynak érzik a veszélyt, ezért a héten hazaküldték Ukrajnából az ott dolgozó diplomaták családtagjait és az ott dolgozó amerikai állampolgárokat is megkérték, hogy hagyják el az országot.

A BBC felhívja a figyelmet, hogy nem ez lenne az első alkalom, hogy az oroszok megtámadnák Ukrajnát. 2014-ben a Krím-félszigetet foglalták el és annektálták és támogatást nyújtottak a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatistáknak, akik Donyec és Luhansz-megyékben nagy területeket tartanak ellenőrzésük alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik