Nagyvilág

Fegyvereket küldene a kelet-ukrajnai szakadároknak az orosz kormány

Anatolii STEPANOV / AFP
Anatolii STEPANOV / AFP

A kelet-ukrajnai szakadárok legfőbb képviselője, Denisz Pusilin arra kérte csütörtökön Moszkvát, hogy szállítson nekik modern fegyvereket a kijevi erőkkel szembeni harchoz – írja az MTI.

„Szembe kell néznünk a Bayraktarral” – mondta Pusilin, utalva a török gyártmányú drónokra, amelyeket tavaly Oroszország határozott tiltakozása ellenére szállítottak le az ukrán hadseregnek. Ugyanezeket a harci drónokat használták 2020-ban az Azerbajdzsán és Örményország közötti hegyi-karabahi háborúban, ahol kimondottan hatékonynak bizonyultak.

A szakadár donyecki köztársaság ideiglenes elnöke, Ria Novosztyi szerint vannak gyenge pontok a szeparatisták fegyverzetében, miközben több nyugati ország – köztük az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok – az elmúlt napokban fegyvereket és lőszert szállított Kijevnek.

Kijev és nyugati szövetségesei már régóta azzal vádolják Moszkvát, hogy katonai és pénzügyi támogatást nyújt az oroszbarát szeparatistáknak, bár a Kreml ezt mindig is tagadta.

Szerdán azonban az orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország felszólította a Kremlt, hogy szállítson fegyvereket a szakadároknak. A kormány lépésével egy csapásra megváltozott a hivatalos álláspont.

A szakadárok és az orosz hatóságok jelenleg azzal vádolják Kijevet, hogy támadásra készül keleten, miközben Ukrajna és a Nyugat attól tart, hogy Oroszország, amely mintegy százezer katonát vonultatott fel a határainál, hamarosan inváziót indít az ország ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik