Nagyvilág

Facebook: A fehérorosz KGB kamuprofilokkal szította a menekültválságot

Pavel Bednyakov / Sputnik / Sputnik via AFP
Pavel Bednyakov / Sputnik / Sputnik via AFP
A fehérorosz KGB-t egyelőre nem sikerült elérni az ügyben.

Egy szerdán kiadott jelentés szerint a Facebook és Instagram anyavállalata, a Meta negyvenegy Facebook-fiókot, három csoportot és további három Instagram-fiókot törölt Fehéroroszországban, mivel ezeket belarusz KGB hozta létre, hogy menekültválságot szítsanak az európai Unió keleti határán. A jelentés többek között azt írja, a hamis progfilok, amelyeket egyértelműen a fehérorosz titkosszolgálatokhoz tudtak kötni, elsősorban a közel-keleti és európai közönségeket célozták meg, az álprofilokat létrehozó személyek a közösségi szájtokon

újságíróknak és aktivistáknak adták ki magukat, hogy menekültválságot idézzenek elő.

Az álprofilokat a lengyel hatóságok viselkedésének kritizálására használták, többek között olyan állítások terjesztésére, amelyek szerint a lengyel határőrök erőszakot alkalmaznak, és megfélemlítik a menekülteket.

Ezek a fiktív személyek angol, lengyel és kurd nyelven kritizálták Lengyelországot, valamint képeket és videós tartalmakat osztottak meg, hogy azt a látszatot keltsék: a lengyel határőrök megsértik a menedékkérők jogait

– áll a jelentésben. A leírtakhoz azt is hozzáteszik, bár a hamis profilok mögött álló személyek megpróbálták eltitkolni kilétüket és azt, hogy összehangoltan léptek fel, a vállalat által elvégzett vizsgálatok a fehérorosz KGB-hez fűződő kapcsolatokat találtak.

Az AlJazeera hírcsatorna azt írja, megpróbálták, de a fehérorosz KGB-t nem sikerült elérniük.

Az EU országai korábban azzal vádolják Fehéroroszországot, hogy mesterségesen hozott létre menekültválságot, miután a Közel-Keletről és Afrikából ezreket vett rá arra arra, hogy próbáljanak meg átjutni Lengyelországba és Litvániába. A lépést a Minszk elleni nyugati szankciókra tett válaszlépésként, lényegében bosszúként értelmezték. Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök ugyanakkor határozottan tagadta, a beavatkozást, és az EU-t okolja a lengyel határon kialakult menekültválságért.

Az Aljazeera azt is írja, hogy emberi jogi szerveztek szerint legalább tizenhárom ember halt meg, a szélsőségesen hideg időben a lengyel határnál. fagyos körülmények között táboroztak a határon.

A Meta jelentése szerint a vállalat eltávolított további harmincegy Facebook-fiókot, négy csoportot és négy Instagram-fiókot, amelyekről feltételezhető, hogy Lengyelországból működtették őket, és zavarkeltő tevékenységükkel a fehéroroszországi és iraki közönségeket célozták meg. A jelentés ezeket a fiókokat és csoportokat nem kapcsolta össze a a lengyel állammal, de azt állítják:

 a fiókok célja az volt, hogy eltántorítsa az embereket attól, hogy megpróbáljanak bejutni az EU-ba.

A Facebookra jó ideje globális nyomás nehezedik. A szabályozó hatóságok, a törvényhozók de még a vállalat saját alkalmazottai is azt sürgetik, hogy a társaság határozottan lépjen fel a szolgáltatásait érintő visszaélésekkel szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik