Nagyvilág

Beismerte Lukasenka: segítettek átjutni a migránsoknak Lengyelországba

Russian Foreign Ministry / Sputnik via AFP
Russian Foreign Ministry / Sputnik via AFP

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a BBC-nek adott exkluzív interjújában ismerte be, abszolút lehetséges, hogy a fegyveres erők segítettek átjutni a migránsoknak Lengyelországba, azt azonban tagadja, hogy ők hívták volna magukhoz a menekülteket.

Az autoriter vezető a minszki elnöki palotában arról beszélt,

úgy gondolom, ez abszolút lehetséges. Szlávok vagyunk. Van szívünk. A csapataink tudják, hogy a migránsok Németországba menne. Talán néhányan segítettek nekik. Ennek nem is fogok utána járni.

Kérdésre válaszolva azt viszont tagadta, hogy az állam szervezte volna meg a migránsok beutaztatását, hogy határválságot okozzanak.

Elmondtam már, hogy nem fogom letartóztatni a migránsokat a határon, nem fogom ott tartani sem őket. Ha jönnek még, akkor sem állítom meg őket, mert nem az én országba jönnek, hanem máshova mennek. De nem én küldtem meghívót. És hogy őszinte legyek, nem is akarom, hogy Fehéroroszországon átmenjenek

– magyarázta.

A fehérorosz-lengyel határról egyébként péntekre eltűnt az ideiglenesen felállított menekülttábor, de Lengyelország szerint Minszk délután ismét elkezdte teherautókkal odaszállítani a migránsokat.

Kapcsolódó
Cihanouszkaja: A migrációs válság eszkalálódhat, minden attól függ, az őrült diktátor mit parancsol a katonáknak
Exkluzív interjú Vilniusból a belarusz ellenzék vezéralakjával, aki szerint most a társadalom és a rezsim is fél, és „földalatti forradalom” zajlik az országban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik