Nagyvilág

13 halott után eltűntek a menekültek a lengyel határról

MTI/AP/BelTA/Okszana Mancsuk
MTI/AP/BelTA/Okszana Mancsuk

Váratlanul eltűntek a közel-keleti migránsok a lengyel-fehérorosz határról, csak az elhagyatott holmik, sátrak, üszkös tűzhelyek maradtak maguk után a beszámolók szerint – írta a The Guardian. A fehérorosz hatóságok azt állítják, hogy mindez azt bizonyítja, hogy megoldották a mind nagyobb problémákat okozó határválságot, amelyben 13 menekült vesztette életét, köztük egy egyéves kisgyerek.

A migránsokat a fehéroroszok elszállították a lengyel határtól, ahol a szerencsétlen emberek hoszú hetekre csapdába estek: a lengyel határőrök nem engedték át őket Lengyelországba, a fehérorosz rendőrök pedig nem hagyták azt sem, hogy visszaforduljanak, noha érvényes vízummal és repülőjeggyel érkeztek Minszkbe, ahonnan reményeik és az embercsempészek igéretei szerint Németországba jutottak volna.

A fehéroroszok most egy határközeli raktárépületben helyezték el a migránsokat, ahol ellátást is biztosítanak nekik. Az egyelőre nem világos, hogy innen pontosan hová is fogják vinni őket.

Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök szóvivője azt állította, hogy Angela Merkel német kancellárral arról egyeztettek, hogy kétezer menekültet humanitárius okokból átvesznek a németek, a maradék ötezret pedig visszaküldik a hazájukba, főleg Szíriába és Irakba. Az első járat csütörtökön el is indult Irakba, fedélzetén 431 emberrel.

A német belügyminiszter, Horst Seehofer azonban álhírnek nevezte, hogy megegyeztek volna a menekültek befogadásáról.

– A Fehéroroszország által folytatott hibrid háború egyik eleme az álhírek terjesztése. Az ilyen, csütörtökön közzétett álhír az volt, hogy a német szövetségi kormány kész lenne a migránsok bizonyos számának befogadására – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik