Nagyvilág

Lengyel kormányfő: Lehet, hogy a határon kialakult válság csak figyelemelterelés

Krzysztof Zatycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Krzysztof Zatycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Egyelőre stabil, de fenyegető a helyzet a lengyel-fehérorosz határon, és a fehérorosz erők egyre többet provokálnak – mondta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő egy csütörtöki német lapinterjúban.

A Bild című lapban a német szövetségi belügyminiszter, Horst Seehofer varsói látogatásához időzítve közölt interjúban a lengyel miniszterelnök arra a kérdésre, hogy tapasztal-e háborús veszélyt, azt mondta, hogy semmit nem lehet kizárni.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz és Vlagyimir Putyin orosz elnök stratégiája nyilvánvalóan a Nyugat elbizonytalanítását, destabilizálását célozza.

Nem tudjuk, hogy mi mást terveznek még, az is lehetséges, hogy a határon kialakult válság csak arra szolgál, hogy elterelje a figyelmet az újabb katonai támadásokról, amelyekre Putyin Ukrajnában készül

– tette hozzá.

Kifejtette: reméli, hogy a nemzetközi nyomás hatásos lesz, és a Közel-Keletről Fehéroroszországba utaztatott emberek száma nem emelkedik tovább a jelenlegi nagyjából húszezerről. Ha beáramlásukat sikerül megakadályozni, az EU segíthetne hazaszállítani őket – mondta.

Mint mondta, a minszki rezsim fegyverként használja a migránsokat, akinek célja nem Lengyelország, hanem Németország, Franciaország, Hollandia.

Ez azt jelenti, hogy egész Európát védelmezzük a határunkon. A fehérorosz erők egyre egyértelműbben provokálnak. Remélem, hogy ezt nem viszik túlzásba

– mondta Mateusz Morawiecki, aláhúzva, hogy a lengyelek eltökéltek abban, hogy minden eszközzel megvédjék a határukat, amely egyben Európa és a NATO keleti határa.

Kapcsolódó
Fegyverként használják a menekülteket, Lukasenka őrült csapdát állított a lengyel–fehérorosz határon
Napok óta vesztegel több ezer migráns a Kuznica–Bruzgi határátkelőnél embertelen körülmények között, de bármelyik irányba indulnának, megállítják őket.

Ha most nem vagyunk képesek több ezer bevándorlót távol tartani, akkor hamarosan százezrek, milliók érkeznek majd Európa felé

– mondta a lengyel kormányfő.

Ha nem védjük meg határozottan a határainkat Európában, akkor százmilliók próbálnak majd Afrikából vagy a Közel-Keletről Európába, és különösen Németországba jönni. Németországban több mint 80 millió ember él, szeretnék, ha jönne még 50 millió?

– jegyezte meg.

Arról is szólt, hogy teljességgel elhibázottnak tartja Angela Merkel ügyvezető német kancellár menekültügyi politikáját. A 2015-ös migrációs válságban követett politika egyáltalán nem volt megfelelő, mert veszélybe sodorta sok európai ország szuverenitását, és megteremtett egy mesterséges multikulturalizmust. Ez Európa és a egész világ számára veszélyes politika volt – mondta Mateusz Morawiecki.

A lengyel-fehérorosz EU-s külső határon augusztus óta kibontakozott migrációs hullám az Európai Bizottság szerint összefügg a fehérorosz ellenzéki mozgalmak elleni erőszak miatt a minszki rezsim ellen bevezetett EU-s szankciókkal, és államilag finanszírozott embercsempészetet jelent.

Brüsszel ismeretei szerint az EU-ba igyekvők fehérorosz állami idegenforgalmi vállalatok szervezésében jutnak el Fehéroroszországba. A napokban több ezren gyűltek össze a fehérorosz-lengyel határon abban a reményben, hogy bejuthatnak az EU-ba. Az illegális határátlépések száma hetek óta emelkedik. A lengyel kormány több mint tízezer katonát mozgósított a folyamat feltartóztatására.

Kapcsolódó
Cihanouszkaja: A migrációs válság eszkalálódhat, minden attól függ, az őrült diktátor mit parancsol a katonáknak
Exkluzív interjú Vilniusból a belarusz ellenzék vezéralakjával, aki szerint most a társadalom és a rezsim is fél, és „földalatti forradalom” zajlik az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik