Nagyvilág

Lukasenka beadta a derekát, kész tárgyalni az EU-val a menekültválság megoldásáról

KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnöke és Angela Merkel német kancellár szerdán telefonon beszéltek, és a fehérorosz elnök azt mondta, országa kész tárgyalni az EU-val a lengyel határon kialakult válság megoldásáról – írja a Deutsche Welle. A két államfő megegyezett abban, hogy a fehérorosz-lengyel határon kialakult menekültügyi krízist tárgyalásos úton kell rendezni – írják.

Bár még csak szerda van, ez a második telefonbeszélgetés Merkel kancellár és Lukasenka elnök között. A Belta fehérorosz hírügynökség azt írja, a szakemberek mindkét fél részéről azonnal megkezdik az egyeztetést.

A német szövetségi kancellár szóvivője Steffen Seibert azt mondta, a hívás során a kancellár hangsúlyozta, hogy az ENSZ-nek és az EU-nak humanitárius segélyeket kell nyújtania, és támogatniuk kell a határon rekedt emberek hazatelepítését.

Hétfőn az EU külügyminiszterei megállapodtak abban, hogy támogatják a Fehéroroszországra kirótt szankciók módosítását, tekintettel

a migránsok politikai eszközként való felhasználására.

A büntetőintézkedések olyan fehérorosz személyekre és szervezetekre irányulnak, amelyeket felelősnek tartanak a migránsok mozgósításáért.

Mint arról a nap folyamán korábban már beszámoltunk, Maciej Wasik lengyel belügyminiszter-helyettes szerdán arról beszélt, hogy olyan információkat kapott, amelyek szerint a fehérorosz hatóságok busszal szállítják el a menedékkérőket a Kuznica Bialostocka határátkelő közeléből, bár az, mint írják, nem világos, hogy hová szállítják az embereket. A fehérorosz állami hírügynökség jelentése szerint az érintetteket most egy, a határátkelő közelében lévő fűtött logisztikai központba szállították.

Az MTI azt írta, az év eleje óta a lengyel-fehérorosz határon több mint 33 ezer határsértési kísérletet regisztráltak. A feszültség a múlt hét elején éleződött ki, amikor Kuznica Bialostockánál nagyobb tömeg menedékkérőt kísértek a határhoz fehérorosz egyenruhás fegyveresek. Azóta lengyel becslések szerint 3-4 ezer migráns tartózkodik a határ mentén, ők az utóbbi napokban többször próbáltak tömegesen átjutni a határon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik