Nagyvilág

Egyre több női szurkoló beszél a futballmeccseken tapasztalható zaklatásokról

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Átlagosan ötből egy nőt ér fizikai attrocitás a futballmeccseken – derül ki a brit Futballszurkolók Egyesületének kétezer fős felméréséből. A kutatás szerint a hét évvel ezelőtti állapotokhoz képest kevésbé tolerálják a női szurkolók a szexista viselkedést – írja a Guardian.

A kutatás a mostani eredményeket egy 2014-es hasonló felméréssel vetette össze, és megállapította, hogy 20-ról 49 százalékra nőtt azon női szurkolók aránya, akiket feldühít, ha ilyen eseményt látnak vagy megélnek. 2014-ben még a szurkolók 24 százalék nyilatkozott úgy, akár szórakoztatónak is találná ha ilyen esetnek lenne a szemtanúja, erre a most elvégzett kutatásban már csak a résztvevők 12 százaléka válaszolt hasonlóképp.

Az eredmények szerint 8-ról 20 százalékra nőtt azon nők száma, akiknek bevallottan volt részük nem kívánt közeledésben.

Arról is nyilatkoztak a felmérésben résztvevők, hogy a női futballmérkőzéseken nem találkoztak olyan rigmusokkal, megjegyzésekkel vagy fizikai közeledéssel, amilyeneket a férfi meccseken tapasztaltak.

A egyesület egyik vezetője üdvözölte a hírt:

Lelkesítő látni, hogy változik a szurkolók magatartása, hogy egyre kevesebben helyeslik és fogadják el a szexista viselkedést, tartják trefának, ugratásnak.

Úgy látja, a MeToo mozgalom óta az emberek jobban érzékelik, mi elfogadható, és mi nem.

A Futballszurkolók Egyesületének álláspontja világos: a fociban sincs helye szexista és nőgyülölő viselkedésnek. Arra biztatják támogatóikat, tagjaikat hogy ha ilyen helyzetekkel találkoznak, jelentsék az illetékes klubnak vagy a hatóságoknak.

A 2014-es kutatásban háromból egy ember mondta, hogy nem találta zavarónak, ha tanúja volt szexista attrocitásnak, ez a 2021-es kutatásban már hét emberből egyre csökkent.

A kutatás kíváncsi volt arra is, mi akadályozhatja a nőket a férfi futballmérkőzések látogatásában. Erre a válaszra 51 százalék a magas jegyárakat nevezte meg, 45 százalék pedig a mérkőzések helyszínének távolságára hivatkozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik