Nagyvilág

Kórházban robbantottak Kabulban, legalább tizenkilencen meghaltak

Wakil Kohsar / AFP
Wakil Kohsar / AFP

Legalább tizenkilenc ember meghalt és negyvenhárman megsebesültek, miután két robbanás érte, és lövöldözés tört ki Afganisztán legnagyobb katonai kórházánál a fővárosban, Kabulban – írja afganisztáni belügyi forrásokra hivatkozva az Al Jazeera. Bilal Karimi, a tálib hatalom helyettes szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy legalább két robbantás történt a 400 ágyas kórház bejáratánál. Szemtanúk egy autóban elhelyezett bombáról számoltak be. Egy tálib hivatalos személy később azt mondta, egy öngyilkos merénylő és fegyveresek állnak a támadás mögött. A kórház egyik egészségügyi dolgozója, akinek sikerült elmenekülnie a helyszínről, azt mondta, hogy hatalmas robbanást hallott, majd néhány percnyi lövöldözést. A második, nagyobb erejű robbanás körülbelül perccel ezután történt.

A Twitteren egy pakisztáni felhasználó tett közzé egy rövid videót, ebben a bejegyzésben már 23 halottról és ötven sérültről írnak. A videóban a korház egyik férfiápolója azt mondja:

A kórház különböző részeiben mindenütt holttestek vannak, a támadók mindenkit lelőttek, aki előbújt.

A támadásért azonnal senki nem vállalta a felelősséget, de a Bakhtar helyi hivatalos hírügynökség tanúkat idézett, akik szerint az Iszlám Állam egyik fiókszervezetének gerillái behatoltak a katonai kórházba, és ott összecsaptak a biztonsági erőkkel. Az Al Jazeera ezt a jelentést nem tudta ellenőrizni.

A robbantások a támadások és gyilkosságok azután szaporodtak el megint Afganisztánban, hogy a tálib mozgalom harcosai augusztusban átvették a hatalmat az országban. A Khorasan Tartományi Iszlám Állam (ISIS-K), amely még a táliboknál is radikálisabb nézeteket képvisel, Kabul elfoglalása óta sorozatban hajt végre támadásokat mecsetek és más célpontok ellen. A szervezet korábban már 2017-ben is végrehajtott egy támadást a 400 ágyas kórház ellen, akkor több mint harminc embert öltek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik