Nagyvilág

Kuciak-gyilkosság: Kocner mégis kezdhet aggódni

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
A gyilkosság megrendelésével vádolt nagyvállalkozó vélhetően mégsem ússza meg.

A Legfelsőbb Bíróság kiadta indoklását júniusi ítéletéhez, amelyben elrendelte a Kuciak-gyilkosság ügyének újratárgyalását Marián Kočner és Alena Zsuzsová esetében. A felmentő ítélet kritikája meglehetősen terjedelmes, 122 oldalas – írja a Denník N alapján a Paraméter.

Peter Paluda, a Legfelsőbb Bíróság bírója, aki megsemmisítette a Specializált Büntetőbíróság ítéletét, már korábban élesen bírálta az az első fokú bírósági döntést, illetve a Specializált Büntetőbíróság bíráját, akit trehánynak és felületesnek nevezett.

A most közzétett indoklás szerint elkülönítve vizsgálták a bizonyítékokat, nem egymással összefüggésben, ez eredményezett

a felmentő ítéletbe torkolló helytelen jogi következtetést.

A Legfelsőbb Bíróság egyebek mellett utasította a Specializált Büntetőbíróságot, hogy bizonyítékként vizsgálja Kočner és Zsuzsová kódolt üzenetváltásait, amelyekkel Ján Kuciak cikkeire reagáltak. Az ügyész ugyanis beterjesztette a Komenský Egyetem Bölcsészkarának elemzését, amely szerint a nagyvállalkozó kódolva sürgette, hogy mielőbb hajtsák végre a gyilkosságot.

Kapcsolódó
Ján Kuciak élne, ha nem becsülik alá Kocnert
Egykori munkatársai kivételes emberként méltatták a megölt tényfeltáró újságírót.

Korábbban a szlovák államfő üdvözölte, hogy a legfelső bíróság érvénytelenítette a felmentő döntést a Kuciak-gyilkosság ügyében. Zuzana Caputová szerint ez nagyon fontos volt az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom visszaszerzéséhez.

Kapcsolódó
Kuciak-gyilkosság: közelebb az igazsághoz
Marián Kocner nagyvállalkozó mégsem ússza meg.

A szlovák oknyomozó újságírót és barátnőjét, Martina Kusnírovát 2018 február ölték meg Nagymácsédon, a házukban. A gyilkosságot tüntetéssorozat követte, a belpolitikai válság miatt a kormány több tagja távozott és bukott Robert Fico kormányfő is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik