Nagyvilág

Kočner megúszta a Kuciak-gyilkosságot

A vállalkozót felmentették a gyilkosság megrendelésének vádja alól.

Ártatlannak találták Marián Kočnert és Alena Zsuzsovát a Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében. A bíróság szerint nem bizonyosodott be, hogy részt vettek a gyilkosságban – írja az Új Szó.

A bíróság az ügyben Szabó Tamást bűnösnek találta. Az ítélet szerint ő Miroslav Marčekkel közösen, Andruskó Zoltán kérésére követte el a gyilkosságot. Szabót tiltott fegyvertartásért, az újságíró és jegyese megöléséért, illetve a gútai Molnár Péter elleni gyilkosságért 25 évre ítélték. Szabónak 140 ezer euró kártérítést kell fizetnie a Kuciak családnak, valamint további 40 ezer eurót Molnár Péter családjának.

Marián Kočnert bűnösnek találták illegális felfegyverkezésben, amit korábban maga ismert be. 5 ezer euró bírságot szabtak ki rá ezért.

A Kuciak-gyilkosság mögötti titkok: minden tudás ura és a gyilkosságszervező anyuka
Döbbenetes részletek derülnek ki az oligarchákból, politikusokból, korrupt rendőrökből és ügyészekből felépülő véd- és dacszövetségről, amely sokáig uralhatta Szlovákiát. Egy telefon sokakat lebuktathat az elitből.

Kuciak családja és a meggyilkolt újságíró jegyesének édesanyja, Zlatica Kušnírová még az ítélethirdetés közben elhagyta a tárgyalótermet.

A Paraméter emlékeztetett rá, hogy Marián Kočner a váltóhamisítási ügye miatt továbbra is előzetes letartóztatásban marad, de Zsuzsovát más bűncselekménnyel nem vádolták meg, ezért feltehetően még ma szabadon engedik. Ugyanakkor a Denník N úgy tudja, szabadlábra helyezése után valószínűleg újra őrizetbe veszik a Daniel Lipšic ügyvéd, valamint Maroš Žilinka és Peter Šufliarsky ügyészek elleni merénylet előkészítése miatt, illetve a Basternák-gyilkosság ügyében. Zsuzsová eddig mindkét ügyben gyanúsítottként szerepelt.

Ján Kuciak élne, ha nem becsülik alá Kocnert
Egykori munkatársai kivételes emberként méltatták a megölt tényfeltáró újságírót.

Kiemelt kép: Marián Kocner a tárgyalótermében szeptember 3-án, a Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnírová meggyilkolásának ügyében indított per tárgyalásán. MTI/AP/Petr David Josek

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik