Nagyvilág koronavírus

Szennyeződés miatt újabb egymillió Moderna-vakcinát hívtak vissza Japánban

Rodrigo Reyes Marin / POOL / AFP
Rodrigo Reyes Marin / POOL / AFP

Újabb egymillió Moderna-vakcina felhasználását kellett felfüggeszteni Japánban szennyeződés miatt, miután újabb adagokban találtak idegen anyagokat, írja a Reuters.

A lap szerint így most már összesen 2.6 millió vakcinát vontak ki átmenetileg a forgalomból, miközben a járvány kezdete óta most van a legerősebb hullám az ázsiai szigetországban. Volt olyan nap ebben a hónapban, amikor az új fertőzöttek száma meghaladta a 25 ezret is.

A szennyeződésről ezúttal Gunma és Okinawa prefektúrából érkeztek jelentések. 1,63 millió dózist már a múlt héten félretettek elővigyázatosságból.

Gunma prefektúrában egy apró fekete anyagot találtak egy fiolában, míg Okinawában fecskendőkben azonosítottak szintén fekete illetve rózsaszín anyagot.

A japán egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az incidenseket az okozhatta, hogy helytelenül tették a tűt a fiolába, a gumidugó darabjai pedig beletörhettek abba.

A kormány közölte, elővigyázatosságból hívták vissza a több mint két és fél millió oltóanyagot.

Bár múlt héten ketten is életüket vesztették, miután szennyezett vakcinát adtak be nekik, egyelőre nem bizonyított, hogy ez okozta a halálukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik