Nagyvilág koronavírus

Izraelben eldőlt, meddig érvényes az oltottak védettségi kártyája

MAJDI FATHI / NurPhoto / NurPhoto via AFP
MAJDI FATHI / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Hat hónappal a második oltást követően lejár a védettségi igazolványnak megfelelő zöldkártya Izraelben mindazoknak, akik nem veszik fel a harmadik, emlékeztető dózist, jelentette be vasárnap az egészségügyi minisztérium a Times of Israel cikke szerint.

Aki harmadjára is elmegy az oltópontokra, annak értelemszerűen az attól számított hat hónapig marad érvényben a kártyája. Azt viszont egyelőre nem tudták megmondani, hogy az újabb fél év elteltével szükséges lesz-e negyedik oltás.

Az új szabály október elsején lép majd életbe. A kormány azért döntött így, mert Izraelben jelenleg tombol a járvány annak ellenére, hogy a lakosság több mint felét a világon az elsők között beoltották koronavírus ellen. Igaz, a fertőzöttek közül a legtöbben továbbra is oltatlanok és aki oltottan kapja el a betegséget, csak ritka esetben kerül súlyos állapotba.

Kapcsolódó
Izraeli mérések: a harmadik oltás 95 százalékban megvéd a fertőzéstől is
Izraelben csökken a fertőzési ráta a fertőzöttek továbbra is rendkívül magas száma mellett.

Szombaton 7071 pozitív esetet diagnosztizáltak, az aktív fertőzöttek száma meghaladta a 80 ezret. 1175 beteg volt kórházban, 726-an súlyos állapotban, 149-en pedig lélegeztetőgépen. Izraelben a járvány kezdete óta 6958-an hunytak el a koronavírus következtében.

Közölték továbbá azt is, hogy a harmadik oltást mostantól elérhetővé teszik minden 12 évnél idősebb izraeli számára.

Naftali Bennett miniszterelnök mindenkit arra kért, éljen a lehetőséggel.

Ez egy olyan privilégium, ami egyetlen más országban sem elérhető

– nyilatkozott.

Izraelben augusztus 1-jén előbb a 60 évnél idősebbeknek ajánlották fel az emlékeztető oltást, majd fokozatosan levitték a korhatárt 30 évre. Vasárnapig 1.9 millióan kapták meg a harmadik adagot, ez a lakosság körülbelül 21 százaléka.

Az országban már augusztus közepén szigorításokat vezettek be a fertőzésszám emelkedése miatt, így étterembe és rendezvényekre is ismét csak zöldkártyával lehet menni. 

Magyarországon egyelőre nem született arra vonatkozóan döntés, hogy az oltottak számára meddig érvényes a védettségi igazolvány, de mivel korábban is részben Izraelt tekintette a kormány mintának, könnyen elképzelhető, hogy hasonló intézkedésre kell majd itthon is számítani egy esetleges negyedik hullám esetén annak érdekében, hogy minél többen felvegyék a harmadik dózist is, amit eddig 290 ezren tettek meg.

Kapcsolódó
Három nap alatt 521 új fertőzöttet találtak Magyarországon
Hétvégén nem lett újabb áldozata a koronavírusnak hazánkban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik