Nagyvilág koronavírus

Vietnam miatt súlyosbodnak a világ kávéellátási gondjai

MATTHIAS BEIN / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP
MATTHIAS BEIN / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

A világ kávéellátását veszélyezteti, hogy Vietnam a koronavírus-járvány miatt zárlat alatt van, írja a BBC.

Ho Si Minh-város az instant kávéhoz és a bizonyos presszókhoz használt robuszta egyik legjelentősebb exportőre a Földön, de a bevezetett korlátozások miatt akadozik az ellátás.

A kialakult helyzet csak tovább súlyosbítja az eddig sem túl rózsás kilátásokat fogyasztói szemszögből, ugyanis a robuszta kávé felvásárlási ára már így is 50 százalékkal emelkedett 2021-ben.

Az exportőröknek komoly fejfájást okoz jelenleg, hogy Vietnam partjainál nincs megfelelő mennyiségű konténer és a szállítóhajók is egyre drágábban vállalják a fuvarokat. Így nemcsak nehezebben jut ki a robuszta a délkelet-ázsiai országból, de ez előbb-utóbb visszaköszönhet a boltok polcain is az árakban.

A vietnami kávészövetség és más érdekképviseleti szervezetek felszólították a kormányt, hogy azonnal vonják vissza a szigorításokat, elkerülve a további késéseket és a még nagyobb drágulást.

A kávéipar egyébként sem éli fénykorát. Brazíliában a fagyok és a szárazság miatt nagyon gyenge a termés, pedig a dél-amerikai ország az arabica kávé legjelentősebb exportőre. Egyes értesülések szerint olyan komoly hideg volt idén télen, hogy a gazdáknak újra kell telepíteniük a fákat, ez pedig hároméves kihagyást jelenthet a termelésben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik