Nagyvilág koronavírus

Izraelben olyan sok az új fertőzött, mint januárban volt legutóbb

Atef Szafadi / MTI / EPA
Atef Szafadi / MTI / EPA

Izraelben hétfőn csaknem tízezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak – közölte az egészségügyi minisztérium. Több mint 150 ezer teszt elvégzésével hétfőn 9831 új fertőzöttet azonosítottak, 6,63 százalék volt a fertőzöttek aránya, írja az MTI. Legutóbb januárban mértek ennyire magas számot, a harmadik hullámban az akkori rekord 10 118 új vírushordozó kiszűrése volt.

Jelenleg 1124-en vannak kórházban, ahol a súlyos betegek száma 678, és már 123-an szorulnak lélegeztetőgépre.

A 9,3 millió lakosú országban keddre 1 005 511-re emelkedett a járvány kezdete óta regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma.

Csökken a súlyos betegek számának növekedése, de a fertőzéssel kapcsolatos számok még mindig emelkednek

– nyilatkozott Nachman As professzor, az egészségügyi minisztérium igazgatója.

December vége óta Izraelben 5 911 191-t (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer/BionTech vakcinájával. Ez az ország lakosságának 63,57 százaléka, azonban nem bizonyult elégnek a SARS-CoV-2 vírus erősen fertőző delta variánsa által okozott újabb járványhullám megfékezésére.

Augusztus elején új kampány kezdődött, melyben a korábbi oltások hatását megerősítő harmadik adag vakcinát adtak be előbb a hatvan, majd az ötven, és jelenleg már a 40 éven felülieknek. Izraelben már 1 575 898-an oltatták be magukat harmadszor is, ami a teljes lakosság 16,95 százaléka. Az egészségügyi minisztérium mobil oltóállomásokat indított az alacsonyabban átoltott és általában szegényebb, az ország perifériáján lévő településekre, hogy ott is növeljék az oltottak arányát.

A SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségben (Covid-19) tavaly február óta 6864-en haltak meg Izraelben, hétfőn 12-en, augusztus során eddig 386-an. Júniusban, a negyedik, delta hullám megjelenése előtt mindössze nyolcan vesztették életüket koronavírusfertőzés miatt kialakult betegség szövődményeiben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik