Vajda János / MTI
Belföld koronavírus

Elajándékozott mintegy 4,5 milliárd forintnyi oltóanyagot a kormány

Eddig több mint 1,5 millió vakcinát adott át Magyarország.

Az Orbán-kormány eddig az országba érkezett mintegy 20 millió adag koronavírus elleni vakcina 7,5 százalékát adta tovább. Ezek értéke körülbelül 7 milliárd forint. Ebből nagyjából 4,5 milliárd forintnyi volt adomány – írja saját gyűjtése alapján a Népszava.

A lap szerint az ajándék vakcinák kétharmada a legdrágább kínai Sinopharm volt.

Kapcsolódó
Miért ilyen drága a kínai Sinopharm vakcinája?
Rengeteg mindenen múlik az, hogy mennyibe kerül egy vakcina.

Magyarországnak lakosságarányosan 23,9 millió adag, 14,1 millió ember beoltására elég oltás jár az EU vakcinabeszerzéséből. Ennek eddig csaknem a fele érkezett meg (a Pfizer már átlépte a 8 millió adagot), és a kormány év elején 7 millió adag keleti vakcinát is lekötött. Az első és második dózist eddig már több mint 5,5 millióan vették fel, de az oltási kedv visszaesett, jelentős a vakcinatöbblet, noha már a harmadik dózis is kérhető.

Május közepe óta nyolc országnak több mint 1,5 millió vakcinát adott át Magyarország. Ezt a minap Szijjártó Péter is megerősítette. Arról beszélt, hogy – a szolidaritás jegyében – erre a a kormány a jövőben is kész, ha nem veszélyezteti a magyar oltási programot. Az állami hírügynökség szerint a külgazdasági és külügyminiszter ezt akkor mondta, amikor fogadta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz WHO-főigazgatót, aki köszönetet mondott a kormánynak az adományozásért.

Ajánlott videó