Nagyvilág

Magyar géppel mentettek ki grúzokat Afganisztánból

Hat grúz állampolgárt mentettek ki Afganisztánból egy magyar repülőgéppel, közölte a grúz külügyminisztérium szerdán.

Az Agenda.ge beszámolója szerint a mentőjárat már landolt is az ország fővárosában, Tbilisziben.

Mellettük további 16 grúz várja, hogy hazatérhessen. A kormány szerint mindent megtesznek annak érdekében, hogy biztonságosan kihozzák őket is Kabulból.

Eredetileg hétfőn ment is volna értük egy gép, de a kialakult káosz miatt ezt az akciót el kellett napolni.

Felvettük a kapcsolatot szövetségeseinkkel, hogy biztosítsuk állampolgáraink hazajutását olyan gépeken, amik hamarosan Afganisztánba érkeznek, felkészülve arra az esetre, hogy mi nem tudunk értük küldeni repülőt

– magyarázta Aleksandre Khvtisiashvili grúz külügyminiszter-helyettes.

Mind a 22 Afganisztánban élő grúz állampolgár volt katona, akik kanadai vagy amerikai cégeknél dolgoztak szerződéses állományban.

Mint arról korábban írtunk, az Afganisztánban ragadt 26 magyart britek szállítják haza. Őket szombat éjjel evakuálták, azóta pedig a kabuli reptéren vártak. A 24.hu úgy tudja, eredetileg magyar idő szerint kedden este indult volna el a repülőgép a magyarokkal, de legfrissebb információink szerint továbbra is az afgán főváros repterén várnak a felszállásra.

Akik a külügynél jelentkeztek, egy C-17-es NATO-géppel menekítik ki Afganisztánból. Sajtóértesülések szerint a C-17-es kedden Pápáról szállt fel.

Kerestük a külügyminisztériumot, hogy a grúz állampolgárokat pontosan mikor és milyen géppel hozták ki Kabulból, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Kapcsolódó
Bencsik András az 1956-os pesti srácokhoz hasonlította a tálibokat
A kormánypárti főszerkesztő szerint a tálibok szabadságharcosok, akik visszafoglalták országukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik