Belföld

Napok óta 26 magyar várakozik a kabuli reptéren

EyePress via AFP
EyePress via AFP

Habár a Külügyminisztérium vasárnap azt állította, hogy nem tartózkodik magyar állampolgár Afganisztánban, mint a Hvg.hu először megírta, és ahogyan a 24.hu is értesült, 26 magyar jelenleg is a kabuli repülőtéren várakozik. Egyiküket sikerült elérnünk telefonon, a neve elhallgatását kérő férfi elmondta, hogy „védelmi munkát végeztek” Afganisztánban, a repülőtérre pedig szombat hajnalban mentek ki.

Elmondta azt is, hogy biztonságban vannak, és úgy tudja, hogy vagy kedden vagy szerdán elrepülnek Afganisztánból. De nem a magyar kormány segítségével, hanem a holland külügy közreműködésével. Beszélt arról is, meglepve olvasta, hogy a külügy nem tud kint tartózkodó magyarokról, miközben 25 társával már hosszú idő óta kint dolgoznak.

A Hvg.hu azt írta, hogy a kint rekedt magyarok a holland nagykövetség védelmét ellátó biztonsági szakemberek. A Külgazdasági és Kügyminisztériumtól levélben kértünk tájékoztatást a reptéren várakozó magyarokról, de egyelőre nem kaptunk választ kérdéseinkre. A holland nagykövetséget és a hollandiai külügyminisztériumot is kerestük, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Frissítünk!

A külügyminisztérium órákkal cikkünk megjelenése után az alábbi tájékoztatást adta:

Újabb Afganisztánban lévő magyarok jelentkeztek a külügynél
Számukat és kihozataluknak pontos részleteit biztonsági okokra való tekintettel nem hozhatják nyilvánosságra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik