Nagyvilág

Magyar Közlöny: a Norvég Királyság tartozik Magyarországnak

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Pénteken a Magyar Közlönyben is rögzítette a kormány, hogy a Norvég Királyság tartozik Magyarországnak, szúrta ki a Telex.

Mint ismert, a norvég külügy a hét elején erősítette meg a Népszavának, hogy Magyarország végleg lemondhat a Norvég Alap forrásairól, majd a Miniszterelnökség erre közölte, hazánk nem fogadja el Norvégia „diktátumát”, és a kormány jogi lépéseket fog tenni a Norvég Alap ügyében.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a magyar kormány megállapította, hogy a Norvég Királyság bár élvezi az Európai Unió közös piacának előnyeit,

megszegi az Európai Gazdasági Térségről megállapodásban vállalt kötelezettségeit, és még mindig nem fizette ki a 2014–2021-es támogatási időszakban a Magyarországnak járó 214,6 millió euró támogatást.

Orbán Viktor miniszterelnök ezért felkérte az igazságügyi minisztert, a Miniszterelnökséget vezető minisztert, a külgazdasági és külügyminisztert, az innovációs és technológiáért felelős minisztert, valamint a pénzügyminisztert, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket.

Kapcsolódó
Jogi senkiföldjére szorult a Norvég Alap 77 milliárdja, Orbánéknak pedig nincs igazi ütőkártyája
Norvégia szerint Magyarország lecsúszott a támogatásról, míg a magyar kormány azt állítja, ilyen forgatókönyv nem létezik: felvázoljuk a patthelyzet jogi hátterét. És kiderítettük azt is, hogy olyan fideszes kötődésű alapítvány is megpróbált az Ökotárs helyére kerülni, amelynek kuratóriumában Mészáros Lőrinc volt felesége, Kelemen Beatrix is helyet kap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik