Nagyvilág europoli

A lengyel kormány meghátrált az EU-val vívott csatájában

Grzegorz JAKUBOUSKI / AFP
Grzegorz JAKUBOUSKI / AFP
Interjúzott Kaczynski.

Pár napja ezt írtuk: „Egyre inkább úgy tűnik, Lengyelország hajlandó engedni az Európai Unió elvárásainak a jogállamiság kérdésében. A Fidesz-barát, jobboldali Jog és Igazságosság pártja vezette kormány az igazságügyi reformjával a bírósági rendszert úgy alakította át, hogy annak politikai függetlensége többé nincs biztosítva. Az Európai Bíróság több alkalommal is elutasította a reform egyes részeit, de mindezidáig ezeket a döntéseket Varsó nem fogadta el. A legutóbbi hírek szerint az Európai Bizottság már azt fontolgatta, hogy emiatt uniós forrásoktól fosztják meg Lengyelországot.”

Fordulatra készül Lengyelország, a kormány engedhet az EU nyomásának
Ha a hivatalos magyarázat más is lesz, úgy tűnik, a lengyel kabinet végül hozzányúl a sokat bírált igazságügyi reformhoz.

Most pedig Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke egy lapinterjúban bejelentette:

Lengyelország megszünteti az igazságszolgáltatás reformja keretében létrehozott fegyelmi kamarát jelenlegi formájában, ily módon tárgytalanná válik az Európai Bizottsággal zajló vita. 

Ez a lényeg, a többi a kozmetikázás: Kaczynski kitartott amellett, hogy az Európai Unió Bíróságának a kamara ügyében hozott ítélete túllép az uniós szerződések kompetenciáján, és kiterjeszti az uniós bíróságok hatáskörét (mint ismeretes, az EUB július közepén kihirdetett ítéletében úgy foglalt állást, hogy a lengyel igazságszolgáltatás reformja keretében létrehozott, a bírói jogsértések kiküszöbölésére létrehozott fegyelmi kamara nem egyeztethető össze az uniós joggal, és nem biztosítja a pártatlanság és függetlenség garanciáit; az uniós bíróság augusztus tizenhatodikáig adott határidőt a kamara megszüntetésére, ellenkező esetben súlyos pénzbírságot helyezett kilátásba).

Kaczynski azt állítja, hogy az Anna Dalkowska igazságügyi miniszterhelyettes által kidolgozott reform még az EUB ítélete előtt előirányozta a fegyelmi kamara megszüntetését, a nemzetbiztonsági bizottság pár már hónapokkel ezelőtt megtárgyalta, és pozitív véleményt adott róla.

A PiS-elnök bejelentette, hogy a kamarára vonatkozó első javaslatok szeptemberben várhatók, a kamarát nem számolják fel teljesen, csak más formában működtetik.

Kaczynski zanzája:

Nem az uniós bíróság ítélete miatt akarjuk megreformálni a kamarát, hanem egyszerűen azért, mert nem teljesíti a feladatait. A törvény előtt mindenki egyenlő, kevés olyan ország létezik, ahol a bírák mentelmi jogot élveznek, jó lenne, ha ezt Lengyelországban is eltörölnék.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik