Nagyvilág

Biztonságos helyen van a fehérorosz futónő

Lech Sochacki / Sputnik / Sputnik via AFP
Lech Sochacki / Sputnik / Sputnik via AFP

Fáradt, de jól van a tokiói olimpiáról a lengyel fővárosba, Varsóba humanitárius vízummal érkező Kriszcina Cimanouszkaja fehérorosz sprinter és biztonságos helyen tartózkodik – közölte csütörtökön Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes.

Przydacz üdvözölte, hogy a futónő útja „különösebb bonyodalmak nélkül” zajlott. A külügyminiszter-helyettes a TVN nevű lengyel televíziós csatornának adott interjúban megerősítette, hogy a 24 éves sportoló „biztonságos helyen van és lesz”, egyúttal biztosított afelől, hogy Cimanouszkaja védelmet kap a lengyel hatóságoktól.

A külügyminiszter-helyettes figyelmeztetett: nem csak a fehérorosz (titkos)szolgálatok lehetnek érdekeltek Cimanouszkaját illetően. Przydacz elmondta továbbá, hogy a döntést, amelynek értelmében a futónő Tokióból előbb Bécsbe utazott, majd onnan Varsóba, az

utolsó pillanatban, biztonsági okokból

hozták meg. Utalva a lehetséges megtorlásokra Cimanouszkaja családjával vagy a fehéroroszországi lengyel kisebbséggel szemben, Przydacz közölte: bízik abban, hogy „nem lesznek provokációk Minszk részéről az ügyben”.

Przydacz hozzátette: Lengyelország 30 éves tapasztalattal bír, mivel évek során „sokan érkeztek Lengyelországba a fehérorosz ellenzék tagjai közül, köztük újságírók is, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rendszere elől menekülve”. A lengyel kormány állítása szerint az idén csaknem 300 menedékkérelmet kapott fehérorosz állampolgároktól.

A lengyel politikus egyúttal felhívást intézett az EU-hoz, hogy lépjen fel Lukasenkával szemben, s hangsúlyozta, hogy Lengyelország továbbra is támogatja a fehéroroszországi lengyel kisebbséget. Przydacz támogató hálózatot és különleges figyelmet ígért azoknak a demokráciapárti aktivistáknak, akik úgy érzik, hogy a fehérorosz hatóságok üldözik őket, de ügyük nem annyira sürgős, mint a futónőé.

A tokiói olimpiai játékokon részt vevő Cimanouszkaját vasárnap, akarata ellenére, a fehérorosz olimpiai csapat vezetői fel akarták tenni egy Minszkbe induló járatra, ő azonban japán rendőri segítséggel diplomáciai menedéket kért a tokiói lengyel nagykövetségen. Az olimpikon hétfőn kapta meg Lengyelországtól a humanitárius vízumot. Ugyanilyen vízumot adtak Cimanouszkaja férjének, Arszenyij Zdanyevicsnek is, aki az eset után Fehéroroszországból Ukrajnába menekült. A férfi később a BBC ukrán adásában elmondta, hogy Lengyelországba szeretne utazni.

A nagyanyja javasolta, hogy ne menjen haza

Cimanouszkaja a Reuters brit hírügynökségnek adott, csütörtökön megjelent exkluzív interjúban elmondta: úton a tokiói repülőtér felé – ahova akarata ellenére vitték –, biztonságát féltve döntött a szökés mellett, miután nagyanyja azt mondta neki, hogy nem biztonságos hazatérnie Fehéroroszországba.

A futónő elmondta: családja attól tartott, hogy pszichiátriára küldenék hazatérése után. „Nagyanyám felhívott, amikor már a repülőtérre vitte” –elevenítette fel a történteket Cimanouszkaja.

Szó szerint, körülbelül 10 másodpercem volt beszélni. Felhívott, és csak annyit mondott: kérlek, ne gyere vissza Fehéroroszországba, nem biztonságos.

Cimanouszkaja elmondta, hogy szeretne majd visszatérni Fehéroroszországba. „Szeretem a hazámat. Nem árultam el, és remélem, hogy képes leszek visszatérni” – közölte.

Mindig is távol álltam a politikától, semmilyen levelet nem írtam alá, semmilyen tüntetésre nem mentem el, nem mondtam semmit a fehérorosz kormány ellenében,

mondta Cimanouszkaja. „Sportoló vagyok, és semmit sem értettem a politikai életből. Próbálok semmi mással, csak a sporttal foglalkozni az életemben, és igyekszem mindent megtenni, hogy ne zavarjon meg a politika” – tette hozzá.

Cimanouszkaja elmondta: miután a közösségi médiában üzenetet tett közzé, amelyben bírálta azt, ahogyan csapatát kezelték, a csapat vezetői közölték vele, hogy haza kell mennie.

„Néhány órán belül a vezetőedző odajött hozzám a csapat képviselőjével, és közölték: úgy döntöttek, hogy hazaküldenek engem” – idézte fel a sprinter.

Elmondták, hogy nem ők hozták a döntést, ők csak végrehajtják. Negyven percem van. Össze kell csomagolnom a holmijaimat, és ki kell mennem a repülőtérre,

mesélte. A döntés, mint mondta, „felülről” érkezett.

Cimanouszkaja elmondása szerint edzői a repülőtéren meglepődtek. „Nem számítottak arra, hogy a repülőtéren a rendőrség közelébe férkőzhetek. Azt hiszik, hogy egyetlen lépést sem merünk tenni, hogy nem merünk beszélni, nem merjük elmondani az igazat az egész világnak. De én nem félek” – mondta.

A sportolónő nem tartozott azon kevés fehérorosz olimpikon közé, aki nyilvánosan kiállt Lukasenka ellenzéke mellett. „Ez nagyon viharos időszaka az életemnek. De reményeim szerint hamarosan véget ér, és folytathatom a pályafutásomat” – mondta a futónő.

Továbbá úgy gondolom, hogy valóban segíteni szeretnék a hozzám hasonlókon. Ha bármiféle nyomást éreznek magukon, kész vagyok segíteni nekik,

tette hozzá.

Az elemzők és bírálók szerint elcsalt tavaly augusztusi elnökválasztás – amelyen sorban hatodik alkalommal aratott győzelmet Lukasenka – utáni tömegtüntetések kezdete óta számos ellenzéki politikus került börtönbe, vagy menekült külföldre. Az elnök visszautasítja a választási csalást.

A sport kiemelt szereppel bír a fehérorosz politikában Lukasenka vezetése alatt, aki korábban a fehérorosz olimpiai bizottságot vezette, míg át nem vette helyét a fia, Viktar Lukasenka.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kedden közölte, hogy Cimanouszkaja ügyében hivatalos vizsgálatot indított, és jelentést kért a fehérorosz olimpiai csapattól. A fehérorosz olimpiai bizottság korábban azt közölte, hogy orvosok tanácsára visszaléptette az olimpiai játékoktól Cimanouszkaját „érzelmi és pszichológiai állapota miatt”. A testület nem reagált a Reuters megkeresésére.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik