Nagyvilág

Meghalt a nyílt utcán fejbe lőtt holland újságíró

Bas Czerwinski / ANP / AFP
Bas Czerwinski / ANP / AFP

Meghalt Peter Rudolf de Vries holland tényfeltáró újságíró – közölte csütörtökön a férfi családja. A 64 éves riporterre július 6-án este Amszterdam belvárosában lőttek rá többször is. Az egyik lövés a fején találta el, ezt követően súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

A merényletet megelőzően de Vries egy televíziós műsorban szerepelt, mivel Hollandia egyik vezető bűnügyi tudósítójakét rendszeresen részt vesz tanácsadóként bűnügyi eljárásokban, szakértőként tévéműsorokban. Az újságíró több bűnüggyel kapcsolatban kapott már fenyegető leveleket, jelenleg egy nagyszabású büntetőeljárásban a koronatanú tanácsadója. A per a szervezett bűnözéssel áll összefüggésben. A koronatanú korábbi védőjét 2019 szeptemberében agyonlőtték, szintén Amszterdam utcáján.

A merényletet követően a rendőrség három embert őrizetbe vett, azonban részleteket nem közöltek. Az amszterdami polgármester nemzeti hősnek nevezte az újságírót, Mark Rutte kormányfő pedig arról beszélt, hogy a merénylet sajtószabadság elleni támadás. Vilmos Sándor király megdöbbenését fejezte ki, úgy vélte: a merénylet a jogállamiság sarokkövét jelentő újságírás, mint ilyen, az alkotmányos rend elleni támadás volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik