Nagyvilág

Fejbe lőttek egy ismert holland újságírót – az EU vezetői elítélték a merényletet

Evert Elzinga / MTI / EPA / ANP
Evert Elzinga / MTI / EPA / ANP
Súlyos sérülésekkel vitték kórházba, ahol az életéért küzdenek.

Amszterdam belvárosában lőttek rá többször is az ismert bűnügyi újságíróra, közölte a helyi rendőrségre hivatkozva az MTI. Az egyik lövés Peter Rudolf de Vries fejét érte, súlyos sérülésekkel vitték  kórházba.

A merénylet hátterét homály fedi, este fél nyolckor lőttek rá a 64 éves újságíróra, aki előzőleg egy televíziós műsorban szerepelt, mivel Hollandia egyik vezető bűnügyi tudósítójakét rendszeresen részt vesz tanácsadóként bűnügyi eljárásokban, szakértőként tévéműsorokban.

Peter R. de Vries több bűnüggyel kapcsolatban kapott már fenyegető leveleket, jelenleg egy nagyszabású büntetőeljárásban a koronatanú tanácsadója. A per a szervezett bűnözéssel áll összefüggésben. A koronatanú korábbi védőjét 2019 szeptemberében agyonlőtték, szintén Amszterdam utcáján.

Később a rendőrség három embert őrizetbe vett, de részleteket még nem árult el. Az amszterdami polgármester nemzeti hősnek nevezte az újságírót, akinek az életéért küzdenek.

Mark Rutte kormányfő sokkolónak, a sajtószabadság elleni támadásnak nevezte a merényletet, amit elítélt a holland uralkodó is. Vilmos Sándor király megdöbbenését fejezte ki, úgy vélte: a  merénylet a jogállamiság sarokkövét jelentő újságírás, mint ilyen, az alkotmányos rend elleni támadás volt.

A Peter De Vries elleni támadásra reagálva Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében az írta,

egyet kell értenünk abban, hogy az oknyomozó újságírás nem jelent fenyegetést, hanem eszköz demokráciáink számára.

 Charles Michel, az Európai Tanács elnöke üzenetében szintén azt írta: az eset az újságírás elleni bűncselekmény, a demokrácia és a jogállamiság értékei elleni támadás.

Feltartóztathatatlanul folytatjuk a sajtószabadság védelmében végzett munkánkat

– tette hozzá.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke ugyancsak úgy értékelte, hogy a mivel a média a demokrácia gerince, az újságírók elleni támadások mindenkinek szólnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik