Nagyvilág europoli

16 uniós tagállam üzent közös levélben a magyar kormánynak

Valeria Mongelli / Hans Lucas / AFP
Valeria Mongelli / Hans Lucas / AFP

A 27 EU-s tagállamból 16 ország vezetője közös levélben állt ki a melegek megkülönböztetése ellen, írja a 444 a Politico cikke alapján. A levélben kiemelik a 18 év alattiak elfogadását, illetve úgy fogalmaznak, hogy biztosítani kell, hogy a következő generáció egyenlőségben és tiszteletben nőhessen fel.

A levélben nem említik konkrétan Magyarországot, sem az immár Áder János által aláírt homofób pedofiltörvényt, de a luxemburgi kormányfő egyértelművé tette, hogy az újabb levél kifejezetten Magyarországnak szól.

A levél megjelenésének napján kezdődik egyébként az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben.

Kapcsolódó
Orbán Viktort egyáltalán nem zavarja, ha a melegellenes törvényről vitatkoznak Brüsszelben
Az EU-nak nincs olyan eszköze, amivel fel tudna lépni az ehhez hasonló ügyekben. Sem a hetes cikk, sem a jogállami mechanizmus nem alkalmas erre. A melegeket a pedofilokkal összemosó törvény jelenleg éppen arra jó, hogy mindkét oldal a saját politikai kommunikációját erősítse.

A levelet aláírók a következők: Alexander De Croo (Belgium), Mette Frederiksen (Dánia), Angela Merkel (Németország), Kaja Kallas (Észtország), Micheál Martin (Írország), Kyriakos Micotakis (Görögország), Pedro Sánchez (Spanyolország), Emmanuel Macron (Franciaország), Mario Draghi (Olaszország), Nicos Anasztasziadesz (Ciprus), Krišjānis Kariņš (Lettország), Xavier Bettel (Luxemburg), Robert Abela (Málta), Mark Rutte (Hollandia), Sanna Marin (Finnország) és Stefan Löfven (Svédország).

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik