Orbán Viktor / Facebook
Nagyvilág

„Hahó, facebookosok” – Orbán Viktor kép- és szómágiája külföldieknek

A Fidesz Európai Néppártból való viharos távozása után (és a titkon tervezgetett új EP-frakció árnyékában) kíváncsiak voltunk arra, Orbán Viktor milyen képet kíván magáról közvetíteni a világ felé. A miniszterelnök Facebook-oldalán a tartalmak magyarul és angolul is elérhetők, ráadásul márciusban elindították új, angol nyelvű honlapját, a primeminister.hu-t, szóval volt miből csemegézni.

Orbán Viktor a 2010-es választást megelőzően, az év januárjában kezdett el facebookozni, a profilja átláthatósági adatai alapján január 25-én tette közzé az első bejegyzését, de az első sajtóhír, ami említi Facebook-oldalának a létezését, ennél korábbi. Az Index A Facebookon építgetik Orbán kapcsolatait című, 2010. január 12-én megjelent cikke alapján akkor már 1300-1400 követője volt a Fidesz elnökének.

A legkorábbi bejegyzése egy feltételezhetően kampányfotózáson készült felvétel január 25-éről. Ugyanezen a napon osztotta meg első Youtube-videóját a nyolc éve nem frissülő csatornáján, ami egy jókora késéssel érkező újévi köszöntő volt. Erre a csatornára 2013 februárjáig rendszeresen feltöltötték a miniszterelnök parlamenti felszólalásait, de a klasszikusnak számító disznóvágásos és focizós videók is itt érhetők el, sőt az új, angol honlapra is be van linkelve innen pár videó.

Egy másnap megosztott képen nemcsak egy indokolatlanul lefotózott kisfiút láthatunk a miniszterelnök társaságában, hanem egy ismerős arcot is, Habony Árpádot, akiről a Miniszterelnökség két évvel később, 2012-ben azt közölte, hogy nem áll velük szerződéses kapcsolatban, noha Orbán megválasztása után is többször feltűnt a kormányfő közelében.

A háttérben meghúzódó Gyurcsány-szál

A miniszterelnöki tapasztalattal és saját párttal ugyancsak rendelkező Gyurcsány Ferenc az MSZP-től való távolodásával egy időben kezdett el facebookozni. Az adatlapján feltüntetett átláthatósági információk alapján a profilja 2011. február 5-én jött létre. A legrégebbi posztja, amit megtaláltunk, egy képaláírás nélküli fotó róla, 2011. február 16-áról.

Orbánnak jelenleg 1,137 millió, Gyurcsánynak pedig 304 ezer követője van a Magyarországon a legnépszerűbb közösségi oldalnak számító Facebookon, de a különbség feltehetően nemcsak Orbán kormányfői pozíciójának és népszerűségének köszönhető, hanem annak is, hogy a miniszterelnök a köztévé (és a Magyar Közlöny) helyett többször a Facebook-oldalán jelentette be a legfontosabb járványügyi intézkedéseket az elmúlt évben.

Emellett a kormányfő évek óta igyekszik külföldi rajongóbázist is építeni Facebook-jelenlétével.

Hunglish

Valamikor 2015 és 2016 fordulóján dönthettek úgy a miniszerelnök kommunikációs stábjában, hogy nyitnak a külföldi szimpatizánsok felé. 2015-ben Orbán még nagyrészt csak magyarul posztolt, de a 2016 februárjában elmondott évértékelőjét már angol kísérőszöveggel és felirattal osztotta meg (és nem csak egy részletet belőle, hanem az egészet).

Ebben az évben kerültek be az angol szövegek (és videók esetén feliratok) a miniszterelnök facebookos eszköztárába. Azóta Orbánnak szinte minden bejegyzése kétnyelvű, és a videóknak általában van felirata is – ami Facebookot nem magyar nyelven használókat segíti a miniszterelnök beszédének a megértésében.

Vagyis Orbán már több, mint öt éve igyekszik a nemzetközi porondon róla kialakult képet aktívan befolyásolni a Facebookon, ami úgy tűnik, nem is eredménytelen, legalábbis az idegen nyelvű, támogató kommentek (így feltételezhetően a lájkok és a megosztások) számát is megdobta. Ehhez elég két olyan posztját megnéznünk, ahol amerikai hírességek társaságában tűnik fel.

Az osztrák tölgy és a texasi kopó társaságában

A miniszterelnök 2015 februárjában a „Terminátor Budapesten” szöveggel osztotta meg Arnold Schwarzeneggerrel közös fotóját. A kizárólag magyar kísérőszöveggel ellátott kép a Facebook által legérdekesebbnek ítélt 50 hozzászólása között egyetlen nem magyar nyelvűt találni.

Ezzel szemben 2018 novemberében hiába fuvarozott egy Schwarzeneggernél sokkal kisebb sztárt, a manapság leginkább szakállas viccként ismert Chuck Norrist, mégis háromszor annyi idegen nyelvű támogató kommentet volt a legérdekesebbek között, mint a 2015-ös, kizárólag magyar szöveggel megosztott bejegyzésénél. Ráadásul a legtöbb, 829 reakciót besöprő komment is egy lengyel hívétől érkezett.

Az összevetés persze helytállóbb, ha az Orbán-Norris-TEK szupercsapatról ugyanaznap megosztott fotót vetjük össze a globális lájkokért folytatott harc megkezdése előtti Schwarzeneggert felvonultató poszttal.

Az eredmény a legérdekesebb 50 komment tekintetében ugyanaz: 3:1 Chuck Norrisnak, bár a támadásra kész harcosokat bemutató fotó csupán 15 ezer interakciót söpört be (kommentek és a megosztások nélkül), míg a férfias kézfogással inkább az 1987-es Ragadozó ikonikus jelenetét idéző 2015-ös képen 41 ezer lájk van (ekkoriban még csak kedvelni lehetett egy-egy bejegyzést, a gombnyomással kifejezett szomorkodás vagy nevetés még nem létezett).

A Terminator budapesti észlelését bemutató 2015-ös poszt az egynyelvűsége ellenére a kommentek (2900) és a megosztások (3100) számában is magasan veri a 2018-as dream teamet (1500 és 1200). Ebből feltételezhetjük, hogy a 2016 óta megosztott kétnyelvű posztokhoz arányaiban sokkal több külföldi rajongó kommentel, mint a korábbi, kizárólag magyar szöveggel megosztott bejegyzésekhez.

Néha már szinte bábeli a zűrzavar

Olyan is előfordul, hogy az angol helyett más nyelvet használnak a posztoknál, a lengyel-magyar barátság napján például Orbán lengyel szöveggel osztotta meg a zászlókat ábrázoló, a budai Várból készült panorámafotót. Az is megesik, hogy a magyar kísérőszöveg marad el. A miniszterelnök március 15-én a saját tartalmai mellett lengyel kollégája, Mateusz Morawiecki ünnepi videóját is megosztotta, amiben utóbbi magyarul köszön be, és magyar felirat is készült hozzá. Orbán ezt csupán lengyelül köszönte meg. A miniszterelnök falán újramegosztott videó 50 legérdekesebb kommentje között tucatnyi olyan komment van, amit lengyelek írtak (a fanok és a kritikusok fele-fel arányban vannak).

Olykor pedig – az utóbbi időszakban például Húsvéthétfőn, Törőcsik Marira emlékezve, vagy a kormány 100 százalékos átoltottságával büszkélkedő fotó megosztásakor – manapság is kizárólag a magyar követőknek szól az üzenet.

Innen nézve különösen furcsa, hogy a kormányfő Facebook-profilján megadott orbanviktor.hu rögtön tovább vezet a március 16-án bejelentett angol nyelvű oldalra, a primeminister.hu-ra, vagyis a miniszterelnök kommunikációs stábja a nyelvek közötti zűrzavarban megfeledkezett azokról a magyar rajongókról, akik kíváncsiak Orbán miniszterelnok.hu címen elérhető magyar nyelvű weboldalára.

Az új, angol nyelvű honlap napokkal a Fidesz Európai Néppártból való kilépése előtt és hetekkel a frakcióalapítás reményében tető alá hozott budapesti csúcstalálkozó előtt, március 15-én élesedett. Morawieczki és Matteo Salvini, az olasz Liga elnöke közös budapesti zarándoklata előtt Orbán minden beszámoló szerint arra számított, hogy a két kollégája segítségével egyesítheti az Európai Konzervatívok és Reformisták (ide tartozik a lengyel kormánypárt), valamint az Identitás és Demokrácia (ahol Salvini pártja foglal helyet) frakcióját az Európai Parlamentben, amivel jelentős tényezővé válhattak volna Brüsszelben. Az április 1-jei találkozón végül csak egy tágabb értelemben vett együttműködést jelentettek be, illetve egy következő találkozó tervét. És bár a májusra beharangozott varsói találkozó elmaradt, Salvini május utolsó vasárnapján Portugáliában kijelentette, eljött az ideje a jobboldali európai pártok összefogásának, ezért három különböző EP-frakció pártjaiból szeretne összeverbuválni egy újat Orbán és Morawieczki közreműködésével.

Ezeket a körülményeket azért érdemes feleleveníteni, mert az angol nyelvű honlap közvetlenül előttük indult, szóval a nemzetközi imidzsépítés újabb lépése összefüggésben lehet a frakcióalapítási szándékkal. Nézzük hát meg azt, milyen képet közvetít Orbán Viktor új honlapja a magyar közéletet csak felületesen vagy egyáltalán nem követő látogatók számára.

Az ezerarcú Orbán Viktor

A törődő vezető képét sugalló nagy bejelentések, a kórházlátogatós és a keleti vakcinák beszerzését ellenőrző propagandavideók, az érzelmes megemlékezések, valamint az ünnepi köszöntők általában angol leírással és angol felirattal is elérhetők a Facebookon. Ezeken a tartalmakon kívül az új angol nyelvű honlap a másik fontos fegyver, amivel Orbán a nemzetközi sajtó által formált (inkább negatív) képet árnyalni tudja.

A főoldal egyik felén egy portré látható az aláíró miniszterelnökről, a másik oldalán pedig naponta frissülő adatok a magyarországi beoltottak számáról, fölötte az egyik legújabb, plakátkampánnyal is megerősített szlogen, a „Minden élet számít” angol megfelelőjével (vagy valami olyasmivel). „Every life matters” – ami azért hat kicsit furcsán, mert feltételezhetően Black Lives Matter-mozgalomra válaszul kitalált szélsőjobbos jelmondatból, az All Lives Matter-ből fordították magyarra (és emelték ki eredeti kontextusából). Legalábbis az alábbi, novemberben megosztott videó angol nyelvű leírása – amiben még az eredeti „All lives matter” fordulat szerepel – erről árulkodik.

Szép fordítás, fonákkal sikerült úgy visszaadni a lényeget, hogy az angol nyelven tájékozódó látogatókban fel se merülhessenek az eredeti, angol nyelvű változattal kapcsolatos fenntartások. Lejjebb különböző Orbántól származó idézeteket olvashat, aki tud angolul, valamint enélkül is értelmezhető képeket nézhet meg az oldal látogatója

a miniszterelnökről, aki a hit embere, ezért hittel szavaz, ráadásul sok híve van, akiket még hívogat is.

Az oldalt az alábbi részekre osztották fel:

A miniszterelnök útja

A magánéletet bemutató szekció az alábbi hitvallással kezdődik (amit My Journey – Az utam címmel vezet fel az oldal):

Egy kis magyar faluból feldolgoztam magam addig, hogy Oxfordban jogot tanulhassak, később egy ellenzéki párt, majd a kormány vezetője is lettem. Közben úgy hiszem, a magas pozíciók betöltése önmagában nem érdem, ellenben a kíváncsiság és a másoktól való tanulni akarás képessége elengedhetetlen ahhoz, hogy bármilyen területen sikert érjünk el.

Az angliai képzést finanszírozó Soros György nevét persze nem említik a honlapon.

Ezután egy galéria következik a tanulóévekről, ahol szigorúan államférfiak társaságában szerepel Orbán, olyan nagyágyúk között, mint Bill Clinton és a magyar miniszterelnökkel közismerten baráti viszonyt ápoló Silvio Berlusconi. Bár itt érdemes megjegyezni, hogy a tanulóéveket nagyrészt a későbbi időszakból származó fotókkal illusztrálták (azt feltételeznénk legalábbis, hogy Orbán első, 1998 és 2002 közötti miniszterelnöki ciklusa már a cselekvéssel töltött évek közé tartozik, nem a tanulóidőszakba).

Ezután a cselekvéssel töltött évekről szóló galéria jön, ami az ezeréves magyar történelem felemlegetésével indít, és a miniszterelnök perspektívájából mutatja be az elmúlt harminc év politikai küzdelmeit az SZDSZ szocialistákkal való 1994-es lepaktálásától a 2006-os kordonbontáson át a brüsszelezésig. Úgy, hogy a rivális pártok neve egyszer sem szerepel a szövegben, csak az egykori kommunista párt kifejezés.

Az ellenzékben töltött harcos évek után a galéria tizenegy fotójából összesen négy maradt a visegrádi országok együttműködésének megerősítőséért és a keresztény hagyományok megőrzéséért tett sikerek bemutatására. Még lejjebb öt, az oldal szövegében kártyának nevezett, nagyrészt a Facebookon is megosztott fotó látható a miniszterelnök arcairól (a képekre kattintva némi plusz infóval): a vidéki, intellektuális, családcentrikus sportemberről, aki egyben a hit embere is.

Egy kis díjeső után narancssárga keretben, röviden összefoglalva 25 érdekesség következik, Ez a lista a honlap aktiválása óta nem változott, a rettentő alacsony, négyórás alvásigényéről is itt írtak először, még azelőtt, hogy Orbán elmesélte volna egy interjúban. (Bár ezt az információt egyszer Hoppál Péter már kikotyogta 2013-ban.)

Ez a szekció bemutatja:

  1. A miniszterelnök kedvenceit: főzés (amit 13 éves kora óta gyakorol), töltött káposzta, pálinka, ulti, Volt egyszer egy vadnyugatHotel CaliforniaRejtő Jenő regényei (amikből idézni is szokott), német autók (Trabantot, Opelt, Volkswagent ő maga is birtokolt);
  2. A sokrétű munkatapasztalatát: ajándék nyakkendő Berlusconitól, a disznóvágás mestere, egyetemistaként Áder János vezetése alatt csirkéket csomagolt, és a Szegény Dzsoni és Árnika filmváltozatában eljátszott, rablóból focistává avanzsáló karakter szerepe (kizárólag az utóbbi említésével);
  3. A tanulmányait és díszdoktori címeita lengyel Szolidaritásról írta a szakdolgozatát az ELTE jogi karán, díszdoktorrá avatták Tokióban, Isztambulban, valamint Bostonban – utóbbi azért igazán érdekes, mert 2002 februárjában történt, a tavaszi kampány előtt, és Orbánék magángéppel mentek, amiből akkor balhé kerekedett (bár végül nem indítottak nyomozást az ügyben);
  4. Az egészséghez és a sporthoz fűződő viszonyát: egyetlen egyszer cigizett (hatévesen), a gimiben jégkorongozott, amíg egy meccsen ki nem verték két fogát;
  5. Hogy mennyire szereti a focit: a sorkatonaságból kilógott focimeccsekre, ő az egyik legöregebb gólszerző a magyar bajnokik történetében, és még a kínai és japán jeleket is megérti, ha futballal kapcsolatos hírekről van szó.

Lejjebb görgetve még egy olyan focilegendákat felvonultató közös fotós galériát is végig lehet nézni, amiben Puskás Ferenccel ultizik, Pelével és Maradonával pózol, illetve díjat ad át Zlatan Ibrahimovic-nak.

Steffen Schmidt / EPA / MTI A Puskás-díj átadása 2014. január 13.-án Zürichben

Politikai krédó és karrierösszegző

Az Orbán közéleti tevékenységét bemutató rész az alábbi rövid bemutatkozással kezdődik:

A demokrácia egy olyan rendszer, amiben fordulnak az asztalok. 16 évet töltöttem ellenzékben, és 15 évet kormányon. Soha nem hagytam cserben a pártom vagy a szavazóim, és soha nem cseréltem el a politikát üzleti lehetőségekre. A vereségek azt szolgálják, hogy legközelebb jobban menjen. A 2002-es vereség után megszerveztük az ország legnagyobb polgári hálózatát, és úgy egyesítettük a jobbközép szavazókat, mint még soha.

Közvetlenül alatta egy 1988-tól induló karrierösszegző képgaléria következik évszámokkal és szöveges magyarázattal. A rendszerváltás utáni miniszterelnökök közül Antall József, az Orbánnal az 1998-as kampányban vitázó Horn Gyula és a Gyurcsány-Bajnai páros szerepel itt (utóbbiak az „Együtt tették tönkre az országot” feliratú plakáton).

A szekció alja Magyarország bemutatásához, illetve a Fidesz Facebook-oldalára navigál, de előtte még van egy másik, ezúttal négyes kártyagyűjtemény The Leader – A vezető címmel, a szabadságharcos, az ellenzéki vezető, a pártvezér és a krízismenedzser Orbánnak emléket állítva, akinek a kártyák száma alapján mintha kilenc élete lenne, akár egy macskának.

A miniszterelnököt közszolgaként bemutató oldal középső részén Orbán politikai krédója olvasható:

Egy vezető élete nem túl bonyolult, Az első 30 év a tanulásról, a második 30 év a haszonról, a harmadik 30 év pedig a visszatérésről szól.

Az új angol nyelvű honlap alkalmas lehet ugyan a szimpatizánsok kíváncsiságának kielégítésére, de nem sokat segít a miniszterelnökről kialakult kép tisztázásában, sőt talán inkább csak még jobban összezavarja a látogatókat. Elég furcsán veszi ki magát, hogy az egyik kép mellett a miniszterelnök a keresztény hagyományok megőrzéséért tett erőfeszítéseit méltatják, míg más helyeken a rendszerváltás előtt focimeccsre ellógó sorkatona és a rendőrök által gumibottal fojtogatott forradalmár ugyanaz a személy. Bár lehet, egyesek ezt nem ellentmondásnak, csak személyiségfejlődésnek neveznék.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.