Belföld

Szabadúszó Orbán szürke eminenciása

Habony Sárváron Némethné nemzeti fejlesztési miniszterrel (habony árpád, németh lászlóné)
Habony Sárváron Némethné nemzeti fejlesztési miniszterrel (habony árpád, németh lászlóné)

"Habony Árpád nem áll semmilyen szerződéses kapcsolatban a Miniszterelnökséggel."

Ezt Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke válaszolta az Indexnek, amely azért kereste meg a Miniszterelnökséget, mert  az elmúlt hetekben több listát is közzétettek a dolgozók fizetéséről, majd közölték azokat a szerződéseket is, amelyekből kiderült, hogy Orbán hivatalának milyen cégek és magánemberek adnak tanácsot.

Habony Árpád azonban annak dacára nem szerepel sehol, hogy évek óta ő a kormányfő egyik legbizalmasabb embere, akinek hatalmáról a sajtóban legendák keringenek, és akit mindenki a miniszterelnök stratégiai „főtanácsadójaként” tartott számon.

Az Index arra is választ várt a Miniszterelnökségtől, milyen formában foglalkoztatják a tanácsadót, a sajtófőnök azonban sem erre, sem arra nem tért ki, munkájáért mekkora díjazásban részesül. Habony véleményét Orbán az összes Fidesz-elnökségi ülés előtt kikérte. Állítólag ő is ott volt például akkor, amikor Orbán Viktor, Szijjártó Péter, Lázár János és Selmeczi Gabriella a Schmitt-ügy kommunikációja miatt ült össze.

A nemzetközi pénzügyi elemzők Orbán Viktor kommunikációs trükkjének tartják, hogy az IMF népszerűtlen intézkedésekre akarja kényszeríteni a magyar kormányt. Magyar közgazdászok inkább a miniszterelnök főtanácsadójának, Habony Árpád szépírói tevékenységének tulajdonítják ezt is – írja a a Hetek című hetilap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik