Nagyvilág europoli

Már a tinik is olthatók Pfizerrel az EU-ban

John Thys / AFP / EPA / MTI
John Thys / AFP / EPA / MTI
A tagországok maguk dönthetik el, a 12-15 éves korosztálynak is adnak-e Pfizer-vakcinát.

Jóváhagyta az Európai Bizottság, hogy a 12-15 éves korosztályban is alkalmazzák a BioNTech/Pfizer koronavírus elleni oltóanyagát – írja a Hvg.hu Stella Kyriakides Twitter-posztjára hivatkozva. Hogy ezután a tagállamok alkalmazzák-e a tinédzsereken a vakcinát, azt maguk dönthetik el az uniós egészségügyi biztos szerint.

Az egyelőre rejtély tárgya, a magyar hatóságok mikor adják ki az erre vonarkozó engedélyt. A Hvg.hu szerint ilyen válasz érkezett:

Az Operatív Törzs folyamatosan figyelemmel kíséri a WHO és EMA koronavírus oltásokkal kapcsolatos ajánlásait. A 12-15 éves korosztály oltásáról az Operatív Törzs a későbbiekben fog döntést hozni.

Előzmény, hogy a múlt pénteken jelentette be Marco Caveleri, az EMA oltásstratégiai igazgatója, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyja a Pfizer-oltás alkalmazását a fiatalok esetén. Kanadában és az Egyesült Államokban már korábban regisztrálhattak a fiatalok oltásra, a 12 év felettieknek nemrég engedték ezt meg több európai államban, így Németországban, Horvátországban, Romániában és Szerbiában.

Kapcsolódó
Érthetetlen, hogy Magyarország miért mond le a Pfizer vakcinájáról
Valószínűleg az EU közös ügyeinek „megtrollkodása” áll a jelenlegi egyik legjobb vakcina, a Pfizer visszautasítása mögött. Ha mindenképp szükség lesz rá, be lehet majd szerezni, de késve és drágábban.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik