Nagyvilág

Brit miniszter: Felelőtlenség lenne, ha nem építenénk kapcsolatot Orbánnal

CHRISTIAN HARTMANN / POOL / AFP
CHRISTIAN HARTMANN / POOL / AFP

Kwasi Kwarteng brit vállalkozásügyi miniszter Boris Johnson és Orbán Viktor pénteki találkozóját megelőzően beszélt arról, felelőtlenség lenne, ha nem építenének kapcsolatot és a magyar kormánnyal és annak miniszterelnökével, írja az Independent.

A cikkben megjegyzik, számos kritika éri Johnsont amiatt, hogy Orbánt az EU-vezetők közül az első közt hívta meg a Brexit óta, de Kwarteng szerint szükséges együttműködni az unió tagállamaival.

A miniszter ugyanakkor azt is elmondta, nem tud azonosulni a magyar kormányfő nézeteivel, aki szerinte korábban méregnek nevezte a migránsokat.

Vezetőként, politikusként, kormánytagként, felelősségteljes emberként sokféle vezetővel kell beszelnünk a világ minden tájáról, még olyanokkal is, akiknek az értékrendjét nem osztjuk. Azt hiszem, Orbán Viktor migránsokkal kapcsolatos nézeteivel sosem tudnék azonosulni. De együtt kell dolgoznunk az EU-val, ő pedig az EU egyik vezetője, Magyarország pedig az EU tagállama

– fogalmazott.

Hozzátette azt is, a Brexit utáni világban bilaterális megállapodásokat kell kötniük, és ez szerinte teljesen normális.

Ha nem ezt tennénk, az felelőtlenség lenne. Ez egy diplomáciai kapcsolat, amin javítani szeretnénk, beszélni akarunk Európa vezetőivel és rendjén van, hogy a miniszterelnök ennek megfelelően cselekszik

– mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik