Nagyvilág

Egy nap alatt több száz rakétát lőttek ki Izraelre iszlamista szervezetek

MTI/AP/Oded Balilty
MTI/AP/Oded Balilty

Körülbelül 1500 rakétát lőttek ki a héten Izraelre az iszlamista fegyveres szervezetek a Gázai övezetből – közölte csütörtökön az izraeli hadsereg. Szerda reggel még arról számolt be az övezetet uraló Hamász és a szélsőséges Iszlám Dzsihád iszlamista fegyveres csoport, hogy mintegy 1000 rakétát lőttek ki addig Izraelre, emlékeztet az MTI.

Csütörtökre virradóra a jelenlegi konfliktus során először Izrael északi részében is megszólaltak a légvédelmi szirénák. Eddig csak az ország központi és déli régiói voltak veszélyben. Helyi sajtóhírek szerint eközben a ciszjordániai Náblusz közelében egy palesztin életét vesztette izraeli katonákkal való összetűzés során.

Amerikai reakció

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerda este telefonon beszélt Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, és elítélte a Hamász rakétatámadásait, illetve a feszültség csillapítását sürgette. Izraelnek joga van megvédenie önmagát a Hamász palesztin radikális iszlamista szervezet rakétatámadásaitól – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök szerdán a Fehér Házban újságíróknak, miután telefonon tárgyalt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. „A várakozásaim és reményeim szerint (a konfliktus) hamarosan véget ér, de Izraelnek joga van megvédenie magát, ha rakéták ezrei repülnek a területére” – fogalmazott Biden. Az elnök hozzátette: az amerikai nemzetbiztonsági és védelmi szakemberek állandó kapcsolatban vannak a közel-keleti kollégáikkal, köztük az izraeliekkel, az egyiptomiakkal és a szaúdiakkal is. A Fehér Ház közleménye szerint a telefonbeszélgetés során Biden elítélte a Hamász és más terrorista csoportok rakétatámadásait, a többi között Jeruzsálem és Tel-Aviv ellen. Mint írták: az amerikai elnök rendületlen támogatásáról biztosította Izraelt és közölte, hogy a közel-keleti államnak „törvényes joga, hogy megvédje önmagát és népét”.

A három legnagyobb amerikai légitársaság, az American Airlines, a United Airlines és a Delta a fokozottabb biztonsági kockázatok miatt felfüggesztette csütörtöki izraeli járatait.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában Tunézia, Norvégia és Kína pedig nyilvános ülést kezdeményezett péntekre a konfliktus ügyében, amelyen a tervek szerint a két fél, Izrael és a palesztinok képviselői is részt vennének.

A rakétaháború hétfőn kezdődött Izrael és gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között, miután Jeruzsálemben összecsapások zajlottak palesztinok és izraeli biztonságiak között az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél.

Kapcsolódó
Ezért lángolt fel újra az erőszak Izraelben
Mi vezetett oda, hogy Jeruzsálemben és egész Izraelben újra felélénkültek azok a konfliktusok, amik az utóbbi pár évben szinte teljesen elcsendesedtek?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik