Nagyvilág koronavírus

Mégis mi történt a Seychelle-szigeteken?

Valery Sharifulin / TASS / Getty Images
Valery Sharifulin / TASS / Getty Images

Bő egy hónappal ezelőtt úgy kezdte el magát pozicionálni a Seychelle-szigetek, mint a világ legbiztonságosabb úti célja. Már akkor a világ egyik legátoltottabb országának számítottak, és mára lakosságarányosan ott kapta meg a legtöbb ember (60 százalék) mindkét koronavírus elleni oltását.

Azzal viszont még ők sem számoltak, hogy ilyen jó átoltottság mellett is elkezd majd emelkedni a fertőzöttek száma, márpedig az elmúlt egy hét adatai ezt mutatják.

A hivatalos tájékoztatás szerint sokan vannak olyanok is, akik már beoltottan fertőződtek meg.

Ez még nem olyan meglepő, hiszen az összes jelenleg elérhető vakcina csak a betegség súlyos lefolyását akadályozza meg száz százalékban. Mégis, más országokban, például Izraelben a hasonló átoltottsági szint gátat szabott a járványnak. A Seychelle-szigeteki eseményeket ennek megfelelően nagy érdeklődés övezi világszerte, mert válaszokat kaphatunk a nyájimmunitással kapcsolatban is. És fontos következtetéseket lehet levonni abból is, hogy a gyakorlatban mennyire hatásos a kínai Sinopharm és a CoviShield-vakcina, az AstraZeneca indiai megfelelője, a szigeteken ugyanis ezt a két oltóanyagot használták mostanáig.

Tudták, hogy nincs 100 százalékos biztonság

A Seychelle-szigeteknek nem kellett komolyabb erőfeszítést tennie a turisták vonzása érdekében, hiszen a világ egyik legszebb tengerpartjával rendelkező ország rengeteg ember bakancslistáján szerepel.

A koronavírus-járvány viszont számukra is felért egy csapással, 2020-ban 70 százalékkal esett vissza a külföldi vendégek száma. Márpedig szinte mindenki a turizmusból él, a különböző ágazatok pedig egymásra épülnek. Látogatók nélkül viszont nem volt szükség annyi halra és élelemre sem, a helyben készített ajándéktárgyak nem keltek el, a bárok és az éttermek forgalma pedig szinte lenullázódott.

Az idei évnek tehát elég rossz állapotban futottak neki még úgy is, hogy a 115 szigetből álló országban mindössze 3798 esetet diagnosztizáltak és 16 áldozatot követelt a koronavírus márciusig.

Az újranyitási terv a Seychelle-szigetek számára egyértelmű volt: minél előbb elérni oltásokkal a nyájimmunitást, hogy szabaddá tegyék az utat a turistáknak, és a világ legbiztonságosabb úti céljai között emlegetve magukat újra bepörgessék a turizmust.

Rassin VANNIER / AFP Egészségügyi dolgozók csomagolják ki a kínai Sinopharm-vakcinát egy Seychelle-szigeteken található kórházban 2021. január 10-én

Az agresszív oltási program céljának azt tűzték ki, hogy a lakosság 70 százaléka kapjon oltást. Ehhez komoly segítséget kaptak az Egyesült Arab Emírségektől, amely 50 ezer adag vakcinát küldött.

Januártól kezdték a tömeges oltást a kínai Sinopharm vakcinával és az AstraZeneca Indiában gyártott oltóanyagával. Február végén Izrael megelőzésével lakosságarányosan a világ legátoltottabb országává váltak, március 25-én pedig több mint 60 százalékos átoltottságnál bejelentették a nagy nyitást.

Attól kezdve karanténkötelezettség nélkül fogadták újra a turistákat, egyedül a Dél-Afrikából érkezőkre vonatkozott továbbra is a 14 napos kényszerpihenő a beutazást követően, mert az ott azonosított mutáns ellen kevésbé hatékony az AstraZeneca-vakcina.

A vendégek el is kezdtek visszatérni. Érdekesség egyébként, hogy a járvány alatt elég komolyan átalakul a Seychelle-szigetek vendégköre, hiszen a britek például alig hagyhatták el az országukat. A helyüket jellemzően a kelet-európaiak és izraeliek vették át, de lényegesen alacsonyabb számban.

Az újranyitás legfontosabb feltétele a Seychelle-szigeteken is a biztonság volt. Az országban található 535 szálloda járványügyi oktatáson vett részt, a szabályokat pedig folyamatosan felülvizsgálják a járvány alakulásától függően.

Sylvestre Radegonde turisztikai és külügyminiszter viszont mintha megérzett volna valamit. Márciusban arról beszélt,

meggyőződésünk, hogy a bevezetett intézkedéseink megfelelőek. Ez viszont egy folyamatosan változó szituáció, és nem tudjuk pontosan, mi lesz holnap. Minden nap újabb variánsokról hallani. És ha változik a helyzet, akkor ahhoz illesztjük a protokollt is. Soha nem leszünk 100 százalékig üzembiztosak. Emberek fognak megfertőződni, ne legyen kétségünk efelől.

A politikus tehát óvatosan nyilatkozott, de arra még talán ő sem számított, hogy a fertőzöttek számának hirtelen emelkedésével ismét zárniuk kell.

Hiromi Uechi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun / AFP

Az aktív fertőzöttek egyharmada oltott

A Seychelle-szigeteken május elején néhány nap alatt közel ötszáz új esetet azonosítottak, ezzel ezer körülire nőtt az aktív fertőzöttek száma.

Elsőre úgy tűnhet, hogy az ezer aktív fertőzött elenyésző, de egy 98 ezres országban ez jelentősnek számít. A napi új fertőzöttek száma száz körül alakul, ez pedig lakosságarányosan rosszabb arány, mint a koronavírus-járvány jelenlegi legsúlyosabb gócpontjának számító Indiában tapasztalható.

A Seychelle-szigeteket most nagyon figyelik a kutatók, az ugyanis példátlan, hogy egy ilyen magasan átoltott országban hirtelen megugorjon a fertőzöttségi ráta. Ráadásul úgy, hogy a kormány tájékoztatása szerint az aktív fertőzöttek harmada már megkapta az oltóanyag mindkét dózisát.

Azt sem lehet állítani, hogy a turisták fertőzik meg zömében egymást a paradicsomban, mert a betegek négyötöde helyi állampolgár, és csak körülbelül 20 százalékuk külföldi.

Az egyébként egyáltalán nem meglepő, hogy a beoltottak megfertőződnek, mert magától a koronavírustól egyik vakcina sem véd meg 100 százalékosan. Viszont mindegyik oltóanyag megvéd a kórházba kerüléstől, a betegség súlyos lefolyásától. Ez most a Seychelle-szigeteken visszaigazolást is nyerhet.

A helyzet abból a szempontból érdekes, hogy a szigetország körülbelül ott tart a vakcinák beadásában, mint Nagy-Britannia és Izrael, és utóbbi országok egyikében sem tapasztalták korábban hasonló jelenséget. Itt jön képbe az, hogy milyen típusú oltóanyagokat használtak.

Koronavírus

A kínai Sinopharm hatékonysága a 60 év alattiak körében 78 százalékos, utóbbié 79 százalékos. Nem szabad elfelejteni, ezek a százalékok arra vonatkoznak, mekkora eséllyel véd meg a megbetegedéstől a vírust.

A nyájimmunitás eléréséhez körülbelül 70 százalékos védettség kell, de hiába van beoltva közel ennyi szigetlakó, gyakorlati szempontból úgy 50 százaléknál tarthatnak, ha belevesszük a számításba azt a 21-22 százalékot, akiket nem véd meg a fertőzéstől a vakcina. Ez az arány legfeljebb a fertőzöttek számának stagnálását indokolná, az viszont meglepő, hogy emelkedés állt be.

Arról egyelőre nem közöltek adatot, hogy beoltott fertőzötteknek milyen arányban jelentkeztek tüneteik, és milyen súlyosak azok. A halálos áldozatok száma általában két héttel követi az esetszám emelkedését, május közepére tehát nagyjából az is látható lesz, hogy a vakcinák mennyire védték meg az embereket.

Seychelle-szigetek mindenesetre rögtön lépett és két hétre ismét szigorításokat vezettek be: bezártak az iskolák, a sporteseményeket felfüggesztették, a bárok, éttermek és üzletek nyitvatartási idejét lerövidítették, és bizonyos összejöveteleket is betiltottak. Az intézkedések első körben május 22-ig tartanak.

Kapcsolódó
Mennyire kell félnünk az indiai mutánstól?
A koronavírus indiai mutációja kapcsán felmerülő kérdésekre a legtöbb válasz egy erős „nem tudjuk”-kal kezdődik, de több érvünk is van amellett, hogy jelen helyzetben ez már önmagában is megnyugtató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik