Nagyvilág koronavírus

Egymillió spanyolnak kell négy hónapot várnia a második oltására

LLUIS GENE / AFP
LLUIS GENE / AFP

Nagyjából egymillió embert tartanak bizonytalanságban a spanyol hatóságok arról, milyen típusú vakcinával oltják be őket másodszor. Ők azok az alapvető foglalkozásokat ellátó – zömében az egészségügyben és a rendvédelemben dolgozó –, 60 év alatti spanyolok, akik már februárban megkapták az AstraZeneca vakcina első oltását. 90 nappal később, május elején kellene megkapniuk a második dózist, április elején viszont Spanyolországban leállították az AstraZeneca-oltásokat a 60 év alatti korosztályokban.

Az El País cikke szerint a hatóságok az azóta eltelt egy hónapban sem tudtak döntést hozni arról, hogy mégis beadják-e a május elején esedékes, második AstraZeneca-oltásokat, vagy más vakcinából adjanak második dózist. A nemzetközi gyakorlat eltérő: Németországban és Franciaországban Pfizert kapnak azok, akiknek egy dózis AstraZeneca dolgozik a szervezetében, míg Írországban, ahol ugyancsak felfüggesztették a 60 év alattiak oltását AstraZenecával, a korábban beoltottak azért megkapják a második adagot ebből az oltóanyagból.

Pénteken a spanyol hatóságok arról döntöttek, hogy újabb négy héttel elhalasztják a második oltás beadását az érintett embereknek, így lesznek közülük, akiknek 16 hetet kell várniuk a két dózis között.

Spanyolországban is az AstraZeneca nagyon ritka mellékhatásaként kialakuló vérrögösödés miatt állították le a vakcina használatát 60 év alattiak esetében. Az Európai Gyógyszerügynökség hivatalos álláspontja szerint ugyanakkor mindenképp érdemes beadatni a második dózist ebből az oltástípusból is, mert annak az esetleges kockázatokkal együtt is sokkal több pozitív hatása van, mint ha csak egy adagot venne fel valaki AstraZenecából.

Kapcsolódó
Van, aki szerint érdemes hamarabb kérni az AstraZeneca második oltását
Mások szerint viszont érdemesebb kivárni a 12 hetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik