Nagyvilág koronavírus

Különösen aggasztónak tartja a közép-európai és balkáni helyzetet a WHO

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu
A beoltottak számának növekedése nem jelenti azonnal a járvány visszaszorulását.

Európában már harmadik hete emelkedik az új koronavírus-fertőzöttek száma – jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális veszélyhelyzeti vezetője csütörtökön. Az elmúlt hét napban több mint 21 ezer halálos áldozatot követelt a betegség a kontinensen.

Különösen aggasztónak tartjuk a járványhelyzetet a Balkánon, valamint sok közép-európai országban,

közölte Catherine Smallwood, hozzátéve, hogy a halálos áldozatok és a kórházban ápolt fertőzöttek száma itt az egyik legmagasabb a világon jelenleg.

A WHO európai irodáját vezető Hans Kluge kiemelte: a növekvő számok jól mutatják az egészségügyi óvintézkedések fenntartásának szükségességét. A szakértő hozzátette, hogy ugyan sok országban részleges vagy teljes zárlat van, egyes helyeken elkezdték az enyhítéseket arra alapozva, hogy a beoltottak számának növekedése azonnal a járvány visszaszorulását eredményezi majd. „Túl korai ilyen következtetést levonni” – jelentette ki Kluge. Azt azonban nyomatékosította, hogy az oltás segítségével lehet majd visszatérni az „új normálishoz”.

Kluge érintette az AstraZeneca gyógyszergyár vakcinájának kérdését is, miután annak használatát korábban több országban felfüggesztették. Aláhúzta, hogy ezen oltóanyag alkalmazásának messze több az előnye, mint a hátránya, ezért a további használatát javasolják – idézi az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik