Nagyvilág

Már nem kell aggódni Gruevszki rokona miatt

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Több ellenzéki képviselő tartott attól, hogy a bukott kormányfőt követi volt kémfőnöke is, de az unokatestvér közben inkább feladta magát.

Hiába keresték Nikola Gruevszki (képünkön) unokatestvérét és egykori kémfőnökét, nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.  A magyar ellenzéki képviselők attól tartottak, ő is Magyarországra szökött. Hadházy Ákos a belügyminiszternél kérdezett rá, hogy, kért-e bármilyen védelmet, menedéket Szaso Mijalkov, s ha igen, mikor? Amennyiben volt ilyen irányú kérelem, azt miként, honnan kezdeményezte, milyen eljárásban vizsgálták kérelmét, mi lett az eredménye, van-e ilyen eljárás folyamatban?

Demeter Márta külön-külön kérdezte Pintér Sándort, illetve  Szijjártó Péter külügyminisztert arról, hogy Nikola Gruevszki után az unokatestvére is kap-e menedékjogot Magyarországon. Az LMP képviselője felidézte, a Macedóniában öt éve kirobbant megfigyelési és lehallgatási botrányban érintett két titkosszolgálati vezető korábban szintén Budapestre akart utazni, a bukott kormányfő pedig nemcsak menedékjogot kapott, hanem  tanácsaival segíti is Szijjártó Pétert.

Hozzá hasonlóan szökött el a bírósági ítélet elől unokatestvére, az észak-macedón hírszerzés volt főnöke is. Saša (Szaso) Mijalkov ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

Demeter Márta a belügyminisztertől arra vár választ:

  • Van-e információjuk az általa vezetett szerveknek arról, hogy a macedóniai lehallgatási botrányban érintett Saša (Szaso) Mijalkov Magyarországra kívánt vagy kíván beutazni?
  • Nemzetbiztonsági szempontból kockázatosnak ítéli-e a volt kémfőnök magyarországi beutazását vagy tartózkodását? Ha igen, a beutazását és tartózkodását megtagadják-e?
  • Kért-e tartózkodási engedélyt, benyújtott-e menekült- vagy oltalmazotti státusz iránti kérelmet Mijalkov? Ha igen, mikor?

Szijjártó Pétert arról kérdezte:

  • Fordult-e a szkopjei magyar nagykövetséghez, a nagykövetség bármely munkatársához Mijalkov vagy a nevében, megbízásából eljáró személy magyarországi tartózkodással, menedékjoggal kapcsolatos kérdésben?
  • Kért-e tartózkodási engedélyt vagy benyújtott-e menekült- vagy oltalmazotti státusz iránti kérelmet, vízumkérelmet a szkopjei magyar nagykövetségen a volt kémfőnök vagy a nevében vagy megbízásából eljáró személy?

FRISSÍTÉS!

Feladta magát a volt macedón kémfőnök, a nemzetközi körözés kiadása után maga jelent meg a szervezett bűnözés elleni ügyészség szkopjei székházában, írja a macedón sajtó alapján a balk.hu.

Szaso Mijalkov bocsánatot kért, azt állította, nem volt tisztában a helyzettel, lázas volt a koronavírustól, egyetlen napig karanténban maradt. Közölte, soha nem szökik meg, erre a szavát adja. A volt kémfőnök pénteken áll bíróság elé, befolyással való visszaéléssel vádolják, amiért az ügyészség 13 év börtönt kért rá a bíróságtól.

Kapcsolódó
Kicsoda Gruevszki unokatestvére, az árulók árulója?
Könnyen lehet, hogy nemcsak Magyarországon befogadott rokonával, hanem annak ellenfelével, a jelenlegi miniszterelnökkel is összejátszott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik