Nagyvilág

Gruevszki unokatestvére is elszökött az ítélet elől

Szabad Magyar Szó / Al Jazeera Balkans
Szabad Magyar Szó / Al Jazeera Balkans
A volt kémfőnök ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki az észak-macedón hírszerzés volt főnöke, a Magyarországra szökött volt kormányfő, Nikola Gruevszki unokatestvére ellen – írja az Al Jazeera Balkans alapján a Szabad Magyar Szó. 

Szaso (Saša) Mijalkov ellen büntetőper van folyamatban a polgárok tömeges lehallgatása miatt, amibe belebukott unokatestvére, Nikola Gruevszki is. Az ügyben ítéletet pénteken hirdetnek, de csak a volt kémfőnök távollétében. Elérhetetlenné vált az igazságszolgáltatás számára. Ez akkor derült ki, amikor a házi őrizetről szóló végzést akarták neki kézbesíteni.

Mijalkov korábban 3 év börtönt kapott választási csalásért, de több olyan ügyben is megvádolták, amelyek összefüggnek a Gruevszki-kormány idején történt visszaélésekkel. Korábban egyszer már őrizetbe vették szökés veszélye miatt. A lehallgatások 20 ezer embert érintettek, az ügyben több belügyi és titkosszolgálati vezetőt eljárás alá vontak, többet el is ítéltek. Egy részüket csak távollétükben marasztalta el a bíróság, mert szintén elszöktek.

Mijalkov családja befolyásos, a bolgárpárti elithez tartozik, a második világháborús bolgár megszállás idején fontos pozíciókat töltöttek be, apja pedig 1991-ben az első, Jugoszláviától független kormány minisztere volt.

Kapcsolódó
Kicsoda Gruevszki unokatestvére, az árulók árulója?
Könnyen lehet, hogy nemcsak Magyarországon befogadott rokonával, hanem annak ellenfelével, a jelenlegi miniszterelnökkel is összejátszott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik