Belföld

A külügy nem fizet Gruevszki tanácsaiért

Nyugat-Balkán szakértőként egy fillért sem kap a volt kormányfő.

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője rákérdezett Szijjártó Péternél, mennyit fizet a külügy Nikola Gruevszki tanácsaiért?

Korábban ugyanis a miniszter egy parlamenti vitában azt mondta, a korrupcióért elítélt volt macedón kormányfővel rendszeresen egyeztetnek a Nyugat-Balkán ügyeiről, hiszen ki lenne hitelesebb, mint ő, aki tíz évig miniszterelnök volt ott.

Szijjártó Péter szerint ez természetes, ezért a jövőben is fog vele konzultálni.

Szijjártó Gruevszkiről: Rendszeresen szoktunk vele beszélni, én például a saját irodámban
A külügyminiszter a parlamentben leszögezte, hogy ez a jövőben is ugyanígy lesz.

Főnöke megbízásából Menczer Tamás államtitkára azt válaszolta, hogy tanácsaiért Nikola Gruevszki egy fillért sem kap, mert a magyar kormány semmilyen szerződéses jogviszonyban nem áll a volt macedón miniszterelnökkel.

Gruevszki 2006 és 2016 között volt az akkor még Macedónia nevet viselő Észak-Macedónia miniszterelnöke. Egy éve két év letöltendő börtönre ítélték hivatali visszaélés miatt, az ügyészség pedig további négy eljárást indított ellene, ám ő az eljárások vége előtt Magyarországra szökött.

Menekültstátust kért és kapott. Vélhetően ezért ad ingyen tanácsokat. Azt egyébként már eddig is tudni lehetett, hogy nem a magyar adófizetők pénzéből futja a 17 millió forintos napszemüvegre, hiszen azt Gruevszki még 2015-ben vette.

A magyar bíróság elutasította a hazájában korrupció miatt elítélt Gruevszki kiadatását
Az őrizetbe vételt megszüntették, és elrendelték a volt macedón miniszterelnök szabadlábra helyezését.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik