Nagyvilág

Az EU a gyakorlatban megtiltotta, hogy kivigyék az unióból az AstraZeneca vakcináját

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy meg fogják állítani az AstraZeneca minden próbálkozását arra, hogy a legyártott vakcinákat kivigyék az EU-ból, mielőtt teljesítenék a megállapodást, amelyet az unióval kötöttek.

Emellett az AstraZeneca vakcinájának használatát jóvá is hagyta az európai gyógyszerügynökség minden 18 év feletti számára.

A lépés sokadik szintje már az összefeszülésnek, amelye az AstraZeneca és az EU között kialakult, erről és a lehetséges következményekről itt írtunk alaposabban:

Kapcsolódó
Globális vakcinaháború lehet az EU és az AstraZeneca összefeszülésének vége
Ha az EU tényleg exporttilalmat vet ki az oltásokra, attól minden gyártó bezárkózhat, és lelassulhat a koronavírus elleni globális ellátási lánc. Közben viszont mindenki több oltásra vágyik.

Az úgynevezett átláthatósági eszköz, amellyel megakadályozzák a vakcinák kivitelét, a gyakorlatban úgy működik majd, hogy minden az EU területén működő gyógyszergyárnak le kell jelentenie, ha az EU-n kívülre tervez vakcinát szállítania. Március végéig lép életbe és nem érinti majd a szegény országokba irányuló exportot, bár ezt pontosan nem részletezték.

A tiltás nem csak az AstraZenecát, hanem a Pfizert is érinti, hiszen mindkettőnek van Belgiumban gyára, de a bizottság arról beszélt, hogy elégedettek azzal, ahogy a Pfizer az átmeneti kapacitáscsökkenést kezelte. Az AstraZenecával azt látják problémának, hogy fenntartotta a Nagy-Britanniába szállított oltások volumenét, miközben az EU-ba szállítottakét csökkentette, és ez sérti a szerződést, amelyet kötöttek vele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik