Nagyvilág

Brit katonai elitiskolában végzett Orbán Gáspár

The Royal Military Academy Sandhurst
The Royal Military Academy Sandhurst

Orbán Gáspár két másik magyarral együtt 2019 szeptembere után elvégezte a brit katonai elitiskola, a Sandhurst Royal Military Academy (RMAS) kilenc hónapos kurzusát a Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjasaként, ami kadétonként közel 40 millió forintba kerülhet, írja a Telex.

A lap azt írja, Orbán Viktor kormányfő fia az adatok alapján december 11-én végzett. A végzettek névsorát évente háromszor a ceremóniákat követően a Daily Telegraph című lapban teszik közzé, ebben szerepelt Orbán Gáspár neve is.

A cikkben emlékeztetnek, a 28 éves Orbán Gáspár katonai pályafutása 2019-ben kezdődött, amikor egy hathetes alapkiképzésen vett részt a szolnoki MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár kiképző századánál. Az év júniusában tette le az esküjét és vált szerződéses katonává.

Kapcsolódó
Tisztté avatták Orbán Viktor fiát, Gáspárt
Hogy, hogy nem, a kormányfő videójában is feltűnik a fia.

A Népszava múlt héten számolt be róla elsőként, hogy három magyar állampolgár befejezte a brit katonai elitiskolát. A Honvédelmi Minisztérium közölte, a kurzus összege attól függ, hogy a hallgató milyen rendfokozatú és a tanulmány során pontosan milyen kiképzésben vesz részt.

A járvány miatt az intézmény összes hallgatójának meg kellett szakítania a tanulmányait, ez lehet az oka, hogy Orbán Gáspár csak decemberben végzett.

A kormányfő fia nem reagált a Telex megkeresésére.

A katonai akadémia nem csak a brit hadsereg tisztképzésének központja, de fontos eszköze a brit katonai, diplomáciai kapcsolatépítésnek, miután számos külföldi politikus járta meg a 44 hetes kurzust. Ennek a díja egy 2015-ös adat szerint fejenként 93 ezer font, jelenlegi árfolyamon több mint 37 millió forint.

Itt végzett korábban Henri, luxemburgi nagyherceg, Alajos, Liechtenstein trónörököse, Hamad, bahreini király, II. Abdullah, Jordánia királya, Kuvait több sejkje, kormánytagja, emírje, és Katar jelenlegi emírje is. Sőt, ide járt II. Erzsébet két unokája, Vilmos és Harry herceg is. Brit kormányfőt csak egyet tud felmutatni az iskola, igaz, ő a 20. század meghatározó politikusa volt: Winston Churchill.

Kapcsolódó
Orbán Gáspár: Édesapámmal majdnem mindenben van vitám
A Felháznak nem dolga, hogy politikai kérdésekben foglaljon állást, de nem tartják jónak a népcsoportok elleni gyűlöletkeltést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik